
Scherpe kritiek heeft Berlijn op het voorgenomen energiebeleid van EU-commissaris Joaquín Almunia voor Mededinging. De voorstellen zouden Duitsland in een te strak keurslijf duwen, zo staat in het conceptantwoord dat de Duitse regering naar Brussel wil sturen en waar Der Spiegel de hand op heeft weten te leggen. De regels moeten dringend worden aangepast, zo staat in het stuk. Zeker wanneer het gaat bij de korting op de stroomrekening van energie intensieve bedrijven.
Kritiek op korting
In Duitsland zijn nu 2.700 bedrijven ontheven van het betalen van de eco-toelage op de energierekening. Daaronder zijn bedrijven uit de staal-, aluminium-, papier-, en betonindustrie. Het bedrag waar zij van worden vrijgesteld wordt nu betaald door de andere bedrijven en private huishoudens. Het gaat om totaal 5 miljard euro. Brussel onderzoekt of deze korting geen vorm van protectionisme is. De inmiddels failliete aluminiumsmelter Aldel uit Delfzijl noemde deze korting als één van de redenen dat het bedrijf niet meer kon opboksen tegen de concurrentie.
Privileges indammen
De privileges wil de EU-commissaris nu indammen. Almunia wil onder andere dat alleen nog bedrijven ontheffing kunnen krijgen die zowel veel stroom verbruiken als ook moeten concurreren met internationale spelers. In zijn beleidsontwerp gaat het om 15 branches zoals in de staalindustrie en de chemie. Maar Duitsland wil dat ook de betonindustrie, de spoorbouwers en de spoorwegen op het lijstje komen.
Maar in Almunia’s plan komt zo’n beetje elk bedrijf in aanmerking, klaagt Duitsland. Nu wordt bij elk bedrijf nog nagegaan of ze werkelijk in aanmerking komen voor de vrijstellingen. Als die keuring wegvalt, zouden veel meer bedrijven aanspraak kunnen maken op de korting.
Bedrijven te zwaar belast
Bedrijven die buiten de 15 branches uit het EU-plan vallen zouden bovendien een veel hogere eco-stroomtoelage moeten gaan betalen. Veel ondernemers worden dan te zwaar belast, aldus de Duitse regering. Ze zouden dan hun concurrentiepositie verliezen. De van Brussel aangegeven drempel moet ‘minstens met een factor van 10 naar beneden.’
Alles bij elkaar vindt de regering het wetsontwerp van Brussel te ‘bureaucratisch’ en ’te gedetailleerd’. Duitsland kan ‘zich niet voorstellen waarom uitgerekend landen met een ambitieuze duurzame energiepolitiek achtergesteld worden’. Het document wordt met afgesloten met een nadrukkelijke vraag of de Commissie het voorstel ‘grondig herziet’.