Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitsland tegen EU: kom niet aan de energiekorting voor onze zware industrie - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitsland tegen EU: kom niet aan de energiekorting voor onze zware industrie

Duitsland moppert op de nieuwe ecostroomregels uit Brussel. "Bureaucratisch", noemt de regering ze . De kritiek op de EU is dat belangrijke industrieën in hun bestaan bedreigd worden en anderen zouden zomaar de dans ontspringen. Brussel mag vooral niet aan de energiekorting voor de Duitse zware industrie komen.

Scherpe kritiek heeft Berlijn op het voorgenomen energiebeleid van EU-commissaris Joaquín Almunia voor Mededinging. De voorstellen zouden Duitsland in een te strak keurslijf duwen, zo staat in het conceptantwoord dat de Duitse regering naar Brussel wil sturen en waar Der Spiegel de hand op heeft weten te leggen. De regels moeten dringend worden aangepast, zo staat in het stuk. Zeker wanneer het gaat bij de korting op de stroomrekening van energie intensieve bedrijven.

Kritiek op korting

In Duitsland zijn nu 2.700 bedrijven ontheven van het betalen van de eco-toelage op de energierekening. Daaronder zijn bedrijven uit de staal-, aluminium-, papier-, en betonindustrie. Het bedrag waar zij van worden vrijgesteld wordt nu betaald door de andere bedrijven en private huishoudens. Het gaat om totaal 5 miljard euro. Brussel onderzoekt of deze korting geen vorm van protectionisme is. De inmiddels failliete aluminiumsmelter Aldel uit Delfzijl noemde deze korting als één van de redenen dat het bedrijf niet meer kon opboksen tegen de concurrentie.

Privileges indammen

De privileges wil de EU-commissaris nu indammen. Almunia wil onder andere dat alleen nog bedrijven ontheffing kunnen krijgen die zowel veel stroom verbruiken als ook moeten concurreren met internationale spelers. In zijn beleidsontwerp gaat het om 15 branches zoals in de staalindustrie en de chemie. Maar Duitsland wil dat ook de betonindustrie, de spoorbouwers en de spoorwegen op het lijstje komen.

Maar in Almunia’s plan komt zo’n beetje elk bedrijf in aanmerking, klaagt Duitsland. Nu wordt bij elk bedrijf nog nagegaan of ze werkelijk in aanmerking komen voor de vrijstellingen. Als die keuring wegvalt, zouden veel meer bedrijven aanspraak kunnen maken op de korting.

Bedrijven te zwaar belast

Bedrijven die buiten de 15 branches uit het EU-plan vallen zouden bovendien een veel hogere eco-stroomtoelage moeten gaan betalen. Veel ondernemers worden dan te zwaar belast, aldus de Duitse regering. Ze zouden dan hun concurrentiepositie verliezen. De van Brussel aangegeven drempel moet ‘minstens met een factor van 10 naar beneden.’

Alles bij elkaar vindt de regering het wetsontwerp van Brussel te ‘bureaucratisch’ en ’te gedetailleerd’. Duitsland kan ‘zich niet voorstellen waarom uitgerekend landen met een ambitieuze duurzame energiepolitiek achtergesteld worden’. Het document wordt met afgesloten met een nadrukkelijke vraag of de Commissie het voorstel ‘grondig herziet’.

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: