Ga naar inhoud

Aantal Duitsers dat van één baan niet kan rondkomen in 10 jaar tijd verdubbeld naar 2,6 miljoen

Meer dan 2,6 miljoen Duitsers komen met één baan niet rond. Een op de 11 werknemers moet in zijn vrije tijd op een andere manier extra geld verdienen. Dat is dubbel zo veel als 10 jaar geleden, zo schrijft de Saarbrücker Zeitung. Een scheve situatie, vindt arbeidsmarktexpert en Groen Bondsdaglid Brigitte Pothmer.

In juni 2013 moesten volgens de krant 2,62 miljoen Duitse werknemers daarbij minstens nog een bijbaantje (Minijob) hebben om hun vaste lasten te kunnen betalen. Dat is één op de elf werknemers in Duitsland. In 2003 was dat nog de helft. Mensen met een Minijob verdienen maximaal enkele honderden euro’s per maand en hoeven dan geen sociale lasten te betalen, aan de andere kant bouwen ze ook geen pensioen op. Het gaat vaak om schoonmakers en mensen die werken in de supermarkt of magazijnen.

Scheve situatie

De krant baseert zich op antwoorden van de Duitse regering op vragen van arbeidsmarktexpert Brigitte Pothmer van Die Grünen. “Het loon voor één baan is voor veel mensen duidelijk niet genoeg om van te leven”, zegt Pothmer. “Wanneer mensen op een tweede baan zijn aangewezen om financieel de eindjes aan elkaar te knopen, dan loopt er iets scheef in Duitsland.”

Het Bondsdaglid eist dat het geplande minimumloon van 8,50 euro per uur ook voor de zogeheten ‘Minijobs’ te laten gelden. “Om dit als uitzondering te laten, zal vooral de zwaksten treffen, die juist deze wettelijke bescherming voor ‘loondumping’ het hardste nodig hebben.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: