Ga naar inhoud

Duitse wegenwacht ADAC verliest in januari 15.000 leden door schandalen

Maar liefst 15.000 leden van ADAC hebben in januari hun lidmaatschap opgezegd. Dat bevestigde de Duitse wegenwacht dinsdagochtend tegenover persbureau dpa. De automobielclub is de laatste weken in verschillende schandalen verwikkeld sinds naar buiten kwam dat er met het aantal stemmen van de verkiezing voor Duitslands lievelingsauto was gesjoemeld. Tegelijkertijd werden meer mensen lid.

De wegenwacht verloor in januari 15.000 wegens alle schandalen, zo bevestigde de ADAC tegenover persbureau dpa. De schandalen kwamen naar buiten nadat bekend werd dat de grootste vereniging van Duitsland had gesleuteld aan de verkiezing voor de meest geliefde auto van Duitsland. Daar achteraan kwam de ADAC in opspraak omdat de top van de vereniging traumaheli’s had gebruikt voor dienstreisjes, het droogföhnen van een voetbalstadion en het meesturen van een zoontje naar Egypte dat zojuist zijn chartervlucht naar de zon had gemist.

Onderzoek

Experts van onderzoeksbureau Deloitte onderzoeken nu of bij de verkiezing voor de lievelingsauto niet alleen het aantal stemmen maar ook de rangschikking vervalst is.  Ook wordt onderzocht of de club niet te veel winstgevende activiteiten heeft voor de status van vereniging. Verder wordt gekeken naar de betrouwbaarheid van tests van nieuwe auto’s, waar bijvoorbeeld ook de Nederlandse zusterorganisatie gebruik van maakt.

Nieuwe leden

Al het gedoe leidde eind januari tot een golf van opzeggingen, bevestigde de ADAC. Toch meldden tegelijkertijd meer mensen zich aan als lid, waardoor het totaal aantal met 45.639 leden steeg naar 18,99 miljoen leden. De vereniging heeft nog niet alle wijzigingen verwerkt, waardoor over een maand beter zichtbaar wordt hoeveel mensen hun lidmaatschap hebben opgezegd, of dat dit aantal wel meevalt. Inmiddels is de vereniging koortsachtig bezig om een radicale koerswijziging door te voeren, om het geschonden vertrouwen te herstellen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: