Ga naar inhoud

Hedgefondsen klagen Porsche-topmannen voor miljarden aan om ‘maffiapraktijken’

Porsche-topmannen Wolfgang Porsche en Ferdinand Piech zijn voor 1,8 miljard euro aangeklaagd door zeven hedgefondsen. De fondsen vinden dat ze gecompenseerd moeten worden voor de afgeketste overname van Volkswagen zes jaar geleden. De autofabrikant wordt beschuldigd van 'maffiapraktijken'.

De jarenlange strijd om de overname van Porsche door Volkswagen lijkt nu persoonlijke consequenties van de twee bekendste Porsche-topmensen Wolfgang Porsche en ‘Porsche-patriarch’ Ferdinand Piech. Zeven hedgefondsen houden de topmannen verantwoordelijk voor de afgeketste overname in 2008 en eisen 1,8 miljard euro, meldt Der Spiegel.

Tijdens de overnamestrijd speculeerden veel beleggers, ook hedgefondsen, op een koersdaling van de aandelen van Volkswagen. Toen Porsche eind oktober 2008 aankondigde 74 procent van de aandelen in handen te hebben, schoot de koers omhoog, waardoor de speculanten grote verliezen leden.

‘Zoals de maffia’

Dat zit de zeven hedgefondsen, waaronder Elliott uit de Verenigde Staten, nog altijd dwars. Volgens hen hebben Porsche en Piech beleggers misleid door zaken achter te houden op een manier die doorgaans enkel ‘maffia en inlichtingendiensten’ hanteren. Zo zou gebruik zijn gemaakt van niet-geregistreerde mobiele telefoons en versleutelde gesprekken. 

Miljardenclaims

In 2012 werd Porsche na veel gesteggel alsnog overgenomen door de autofabrikant uit Wolfsburg. De aangeklaagde topmannen zijn reageerden verontwaardigd op de aanklacht. Buiten de persoonlijke aanklachten liggen er in totaal claims van 7 miljard euro tegen het bedrijf Porsche. Het eerste proces is maandag begonnen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: