Ga naar inhoud

Duitse ‘bling-bling-bisschop’ Tebartz-van Elst stiekem terug op zijn post

'Luxe-bisschop' Tebartz-van Elst is weer terug in zijn bisdom Duits Limburg. Een paar dagen per maand overnacht hij in de voor miljoenen gerestaureerde woning die zo'n beetje heel Duitsland over hem deed heen vallen. Paus Franciscus zal over zijn toekomst beslissen en daarmee ook hoe onrustig dit jaar voor de katholieke kerk in Duitsland wordt.

De ‘bling-bling-bisschop’ is terug in zijn duur verbouwde bisdom in het Duitse Limburg. Zo zullen in ieder geval veel Duitsers de terugkeer van de in opspraak geraakte hoge geestelijke zien. Süddeutsche Zeitung meldt dat Franz-Peter Tebartz-van Elst al weer sinds november een paar dagen per maand in zijn eigen bisdom overnacht. Geheel tegen de wens van paus Franciscus die hem min of meer gebood een tijdje in Rome, buiten het mediageweld te vertoeven.

Schandaal

Het schandaal kwam tot volle uitbarsting begin oktober vorig jaar, toen bleek dat Tebartz-van Elst de kosten van een verbouwing van de kapel uit de hand had laten lopen. In plaats van de geraamde 2 miljoen, stond op de rekening 31 miljoen euro. Bovendien zou de bisschop de boel onder het tapijt hebben willen vegen en daarbij de financiële controlecommissie van het bisdom zeer hebben tegengewerkt.

Lidmaatschap opgezegd

Voor duizenden Duitse katholieken was het de reden om hun lidmaatschap op te zeggen. De bisschop zelf was zich van geen kwaad bewust en werd door de paus gesommeerd naar Rome te komen voor ‘broederlijke gesprekken’. In Duitsland hield men er rekening mee dat hij op missie zou worden gestuurd naar een exotisch oord, ver van de pracht en praal in Duits Limburg. Wat zijn lot ook zou mogen zijn, paus Franciscus kon met zijn boodschap van armoede en deemoed geen geld verkwistende onderdaan gebruiken. De algemene verwachting; die bisschop keert niet meer naar Limburg terug.

Maar Tebartz-van Elst is wel terug, een beetje dan. Hij zou zelfs volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung al eens zijn voorgegaan tijdens een kerkdienst. Zijn vertrouweling en chauffeur zou voor hem zijn maaltje koken wat ook zou worden overgenomen door de nonnen.

Oordeel paus

De situatie is ook precair omdat het kerkelijke onderzoek nog loopt tegen de bisschop. Een vijfkoppige commissie onderzoekt de boeken en heeft met de in opspraak geraakte geestelijk een rondje door het bisdom gelopen om zijn kant van het verhaal te horen. Het onderzoek is inmiddels afgerond, de officiële uitkomst laat nog op zich wachten. Zelf wil de bisschop van geen aftreden weten. De uitspraak van de paus zal veel bepalen over hoe onrustig het komende kerkelijke jaar in Duitsland verlopen zal.

Miljarden

In de Duitse kerk gaan miljarden om. De katholieke en protestantse kerken kunnen samen jaarlijks rekenen op 19 miljard aan subsidies en belastingverlichtingen van de Duitse staat. Daarbij komt nog 45 miljard aan subsidies wat de kerk moet besteden aan diaconie en armenhulp. Dit alles komt bovenop de inkomsten uit de kerkbelasting die 9 miljard euro voor de kerk oplevert.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: