Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Grenzeloos vertrouwen in Duitse economie ondanks 3 miljoen werklozen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Grenzeloos vertrouwen in Duitse economie ondanks 3 miljoen werklozen

Het aantal werklozen in Duitsland vloog in januari door de 'psychologische grens' van 3 miljoen. Maar er is geen enkele reden tot paniek zeggen de deskundigen. Het vertrouwen in de Duitse economie is grenzeloos groot. Economen denken zelfs dat de groei veel sterker is dan nu wordt aangenomen.

In januari waren er in Duitsland meer dan 3 miljoen werklozen. Om preciezer te zijn, het landelijke arbeidsbureau telde er 3,136 miljoen. Dat zijn er 263.000 meer dan in december.

Maar er is geen reden tot paniek, zeggen economen. “De arbeidsmarkt wordt een beetje meer levendig”, zegt Stefan Kilpar van Bayern Landesbank in Handelsblatt. Holger Sandte voegt er aan toe. “Dat zijn juist heel goede cijfers. Het duidt er op dat de economie mogelijk sterker groeit dan velen op dit moment denken.”

Optimisme

Reden voor het optimisme is de flinke daling van het aantal werklozen seizoensgecorrigeerd. Dat is in januari juist gedaald met 28.000 ten opzichte van december. Zo’n sterke duik van dit cijfer werd voor het laatst in 2011 genoteerd. Bij deze berekening van het aantal werklozen wordt geprobeerd typische seizoenswerkloosheid niet mee te tellen. Maar door de milde winter in Duitsland is niet uit te sluiten dat hierdoor een scheef beeld is ontstaan.

Volgens het arbeidsbureau zijn in januari voor het eerst in 15 maanden minder werklozen aangemeld dan het jaar er voor. “En daarbij speelt de zachte weer nauwelijks een rol”, zegt Heinrich Alt van het bureau. Volgens hem zijn door nieuwe maatregelen meer mensen buiten de statistieken gevallen en de goede conjunctuur draagt zijn steentje ook bij.

Normaal in januari

Een sterke stijging van het aantal werklozen in januari is normaal, omdat in buitenberoepen zoals in de bouw minder gewerkt wordt in de kou. Daarbij komt dat vele jaarcontracten rond Kerst aflopen en in januari worden doorgaans minder mensen aangenomen.

Heinrich Alt stelt dat de ‘januarigroei’ ook 50.000 minder mensen betrof in vergelijking met vorig jaar. “Waarschijnlijk duiken we in april weer onder de 3 miljoen.”

Sterke groei verwacht

De afgelopen dagen signaleerden verschillende vroege indicatoren dat Duitsland aan het begin kan staan van een sterke economische groei. Zowel consumenten als ondernemers zijn in een goede stemming. Over twee weken presenteert minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel (SPD) de conjuncturele verwachtingen van de regering voor het komende jaar.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: