Ga naar inhoud

Schaliegas: Tweede Kamer trekt zich niets aan van verbod in Duitsland

Het feit dat Duitsland niet inzet op schaliegaswinning brengt Nederlandse Kamerleden vooralsnog niet in beweging. Voorstanders wachten het onderzoek van minister Henk Kamp af. Tegenstanders voelen zich geruggesteund door de woorden van de Duitse milieuminister Hendricks. "Nu Nederland nog", twittert GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is in principe voorstander van het boren naar schaliegas. Na de VVD ging vorig voorjaar ook de PvdA om. Maar de sociaaldemocraten stellen wel hun voorwaarden.

Die voorwaarden gelden nog steeds, zegt Tweede Kamerlid Jan Vos donderdag tegenover Duitslandnieuws. “Wij steunen de boring naar schaliegas alleen als het schoon en veilig kan, daarvan is nu geen sprake.”

Energie betaalbaar houden

De VVD is al langer voor boren naar schaliegas. Volgens Kamerlid René Leegte wordt er op dezelfde manier geboord als bij het winnen van aardgas. Alleen wordt nu geen gas uit zandsteen gewonnen, maar uit leisteen. “Door gebruik van schaliegas kunnen we energie betaalbaar houden”, zei Leegte eerder tegen de NOS.

[poll id=”9″]

Het Duitse standpunt verandert daar niets aan, zegt zijn woordvoerder vandaag tegen Duitslandnieuws, al verwoordt hij het VVD-standpunt een stuk minder stellig dan vorig jaar. “We wachten vooralsnog het onderzoek af wat eerder door minister Kamp is aangekondigd en zullen aan de hand van die resultaten een oordeel vellen.” Ook D66 wil eerst het onderzoek zien.

Onderzoek

De Tweede Kamer debatteert al een tijdje over het winnen van schaliegas. Veel partijen wilden van minister Henk Kamp van Economische Zaken meer duidelijkheid over de gevolgen voor de omgeving waar geboord gaat worden. Kamp beloofde daarop in november vorig jaar onderzoek te doen naar geschikte locaties, innovatieve methodes en rekening te houden met de impact van boringen op een regio.

Omstreden

De winning is omstreden. Eerder zei waterbedrijf Vitens al dat bij een calamiteit tienduizenden mensen langdurig zonder water kunnen komen te zitten. En bewoners van gebieden waar geboord kan worden, zijn bang voor milieuschade omdat bij de winning van schaliegas chemicaliën worden gebruikt. Dat laatste aspect is voor Duitsland reden genoeg om af te zien van de methode.

‘Nu Nederland nog’

Tegenstanders van schaliegaswinning zien het signaal van de Duitse overheid als een steuntje in de rug. “Nu Nederland nog, twittert GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Ook Partij voor de Dieren Ook hoogleraar transitiekunde en activist Jan Rotmans toonde zich verheugd. “Een goed voorbeeld voor Nederland”, schrijft hij op Twitter.

Minister Kamp verwacht dat zijn onderzoek deze zomer wordt afgerond. Voor die tijd lijkt er vanuit de Tweede Kamer nog geen definitief oordeel te komen.

Lees ook:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: