Ga naar inhoud

Duitsland verbiedt industrieel boren naar schaliegas

Duitsland verbiedt boren naar schaliegas. Dat zegt de nieuwe minister van Milieu Barbara Hendricks tegen Der Spiegel. Belangrijkste reden voor het verbod zijn de chemicaliën die bij het boren naar schaliegas in de bodem terecht komen. Daarnaast vindt het nieuwe Duitse kabinet de risico’s voor de omgeving te groot.

Het boren naar schaliegas beroert flinke delen van de wereld. De Verenigde Staten is al volop bezig, in Nederland wordt er nog over gediscussieerd.

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet Merkel staat dat Duitsland de nieuwe techniek wetenschappelijk wil laten onderzoeken. Maar daarmee opent Duitsland niet de deur voor het boren naar schaliegas, zegt minister Barbara Hendricks van Milieu (SPD) tegen Der Spiegel. “Tot nu toe bestaat er geen techniek zodat je kunt boren naar schaliegas zonder chemicaliën. En wij zijn eenvoudigweg tegen de inzet van chemische middelen in de bodem.”

Anders dan in de VS

Verder dan wetenschappelijke proefboringen naar schaliegas  wil Hendricks niet gaan. “De manier waarop het nu in de Verenigde Staten gaat, zal in Duitsland niet plaatsvinden. Daar hoeft u niet bang voor te zijn. De omstandigheden daar zijn met onze kleinschalige ontginningen en economische structuur niet te vergelijken.” De minister vindt bovendien de risico’s voor de omgeving te groot.

Schaliegas

Bij het boren naar schaliegas wordt onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën de gesteentes in gespoten. Daardoor ontstaan er barsten in de gesteentes en komt het gas vrij.

Andere artikelen over energie van Duitslandnieuws

[poll id=”9″] 

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Lees de laatste Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: