Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Regeringsverklaring Angela Merkel: 'We hebben meer Europa nodig' - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Regeringsverklaring Angela Merkel: ‘We hebben meer Europa nodig’

Zes weken regeert het derde kabinet Merkel nu. Tot nu toe haalde vooral de SPD de pers met krantenkoppen over hervorming van de Energiewende, een lagere pensioensleeftijd en het minimumloon. Vandaag krijgt Merkel de kans de aandacht naar zich toe te trekken tijdens haar toespraak in de Bondsdag.

Applaus na uur durende toespraak

 • Er komt applaus vanuit de coalitiepartijen. Na precies een uur beëindigt Merkel haar regeringsverklaring. Een beeld dat ze veel citeert: de mens moet in het middelpunt staan. Verder besprak ze veel punten uit het coalitieakkoord. En verder heeft ze de NSA-affaire besproken en de situatie in Oekraïne.

Internet

 • “We moeten het internet voor vernietiging van binnenuit beschermen, maar ook voor een algemene controle van buiten”, zegt Merkel.

Gesprekken met VS over spionage

 • Merkel spreekt over het afluisterschandaal. “We hebben veel belangrijke informatie van de Amerikaanse geheime dienst gekregen. Maar het gaat ook om de verhoudingen. De regering is verantwoordelijk voor de veiligheid van de burgers. Maar om daarbij volgens het principe ‘het doel heiligt de middelen’ te werken, zorgt niet voor vertrouwen. Het gevolg; op het laatst krijg je juist meer onveiligheid in plaats van de gewenste veiligheid. Met deze argumenten ben ik in gesprek met president Obama.”

Kansen van vrij verkeer binnen Europa

 • Merkel snijdt het omstreden thema ‘armoedetoerisme’ aan. De angst dat mensen uit Bulgarije en Roemenië naar Duitsland komen om te profiteren van sociale bijstand. Volgens haar heeft Duitsland vooral arbeidskrachten nodig. “We moeten de mogelijkheden benutten die de EU biedt met vrij verkeer van goederen en personen. Maar we moeten de ogen niet sluiten voor misbruik. Het mag niet zo ver komen dat mensen praktisch van buiten Duitsland zo in ons sociale vangnet instromen.”

‘Moederpensioen’ voor meer dan 9 miljoen vrouwen

 • Het maatregelenpakket voor de pensioenshervormingen is in gang gezet. Merkel prijst vooral het pensioen voor moeders. Meer dan 9 miljoen vrouwen krijgen daardoor erkenning voor hun bijdrage aan de opvoeding.

Minimumloon mag niet tot werkeloosheid leiden

 • Merkel verdedigt het minimumloon. “Bij het gesloten compromis wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen.” Maar volgens haar mag de wens voor een rechtvaardig loon niet leiden tot meer werkeloosheid. Vandaar de invoering in fases.

Merkel steunt energiehervormingen Gabriel

 • Het kabinet steunt de hervormingsplannen voor de Energiewende van Sigmar Gabriel. Het is volgens Merkel een nationale opgave. Ze zegt dat duurzame energie steeds meer de steunpilaar van de energiesector wordt.  Bovendien moet het weer betaalbaar worden, stelt ze.

Eurocrisis nog niet overwonnen

 • De hectische tijden van de eurocrisis lijken in Duitsland voorbij, maar dat betekent niet dat de boel onder controle is, zegt Merkel. Zij wil van de eurozone ook echt een economische unie maken. Dat betekent, ‘meer Europa, meer afspraken’.

Transactiebelasting

 • De staat moet de orde bewaren, zegt Merkel en trekt daaruit de volgende consequenties. Geen financieel product of financiële speler mag zonder goede regulering blijven. “Een belasting op transacties is daarvoor een middel.” Bovendien wil Merkel dat er niet meer op het bordje van de belastingbetaler komt.

Sociale markteconomie ons kompas

 • Rumoer klinkt er vanuit de oppositiebanken als Merkel zegt: “De sociale markteconomie is ons kompas, omdat dit systeem als geen ander de mens in het middelpunt stelt.”

Duitsland geen zieke man meer

 • Duitsland is al lang niet meer de zieke man van Europa, zegt Merkel. “Het land is een groeimotor. Het recept voor succes is de goede samenwerking van de sociale partners geweest. Het doel moet nu zijn: we willen sterker uit de crisis komen dan dat we er in zijn gegaan.”

Oekraïne wil zich niet afwenden van de EU

 • Veel mensen in Oekraïne hebben laten zien dat ze zich niet van Europa willen afwenden, zegt Merkel. Volgens haar blijft de deur open staan, maar dan moet het land wel een duidelijke keuze maken.

11.00 uur: Merkel zit op een stoel

 • Sinds haar langlaufongeluk loopt Angela Merkel op krukken en moet ze veel liggen. Ze heeft de meeste afspraken buiten Berlijn afgezegd. Ze leest haar rede dus ook niet staand voor, maar ze zit op een stoel.
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: