
Nederland zet zich zeer in voor het subsidiariteitsbeginsel in Europa. Ofwel, wat een land zelf kan doen, moet ook door het land zelf worden gedaan en niet door Europa. Nederland wil daarmee meer bevoegdheden uit Brussel terughalen, wat haaks lijkt te staan op het Duitse standpunt van ‘meer Europa’.
Goede koers
Daar maakt Steinmeier snel een einde aan. “Frans Timmermans en daarmee Nederland varen hiermee een goede koers en het zal ook ons standpunt zijn.” Afgelopen week werd in het Clingendael Instituut in Den Haag door diplomaten uit verschillende landen over dit principe nagedacht. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken staat het proces dus nog in kinderschoenen. “Elk land moet nu voor zichzelf bekijken wat precies de uitwerkingen zijn.”
Informeel
Strikt genomen was het bezoek van minister Frans Timmermans (PvdA) aan zijn collega van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) een kennismakingsbezoek. Maar een echte kennismaking is het niet, zo begint Steinmeier breed lachend. “Frans en ik kennen elkaar al jaren.”
Ook Timmermans gaat op de informele tour verder. Hij noemt zijn collega bij de voornaam en hij ‘duzt‘, wat in Duitse kringen tamelijk ongebruikelijk is. Enkel vrienden onder elkaar zeggen ‘jij’ tegen elkaar. Maar het past in het beeld dat beide ministers graag willen laten zien. Nederland en Duitsland kunnen het goed samen vinden en werken steeds beter samen.Voorafgaand aan de persconferentie namen de ministers de Europese agenda door. Het is een soort afstemmen van standpunten nu Nederland te maken heeft gekregen met een nieuw kabinet Merkel. Er is gekeken naar waar de buurlanden samen kunnen optrekken en een agenda opgesteld waar verder over moet worden nagedacht.
Nauwe samenwerking
De ministers hebben mooie woorden voor elkaars landen over. Ze spreken over nauwere samenwerking op economisch, politiek, militair en cultureel terrein. Steinmeier zegt uit te zien naar de Hannover Messe in april, een grote beurs waar Nederland gastland zal zijn. “Ik ben benieuwd naar de slimme ideeën uit Nederland, naar jullie innovaties.” Timmermans haakt er op in. “Wist je dat van elke Duitse auto 25% van de onderdelen van Nederlandse makelij is?”
Steinmeier zet ook de deur open voor nieuwe militaire samenwerkingen in de toekomst bij vredesmissies. Het Duitse kabinet heeft nog geen beslissing genomen of het soldaten stuurt naar Mali, zoals de 400 van Nederland. “Maar in Afghanistan hebben we gezien dat Duitsland en Nederland goed samen kunnen werken”, aldus de Duitse minister.