Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
DN-expert Carsten Brzeski: het raadsel van het uitblijven van de echte Duitse groei - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

DN-expert Carsten Brzeski: het raadsel van het uitblijven van de echte Duitse groei

Duitse bedrijven blijven onvermoeibaar optimistisch. De IFO-cijfers van januari klommen naar de hoogste plek sinds juli 2011. In december was het nog 109,5, in januari belandde de index maar liefst op 110,6. Zowel de huidige waardering als de verwachtingen voor de toekomst werden positiever ingeschat dan voorheen, waarbij de verwachtingen zelfs op het hoogste niveau zijn sinds februari 2011.

Het raadsel van de lage groei van de Duitse economie is daarmee niet opgelost. Terwijl de ‘zachte cijfers’ vrolijk gestemd blijven en zowel het consumenten- als het zakelijk vertrouwen dichtbij recordhoogten komen, strompelen de harde cijfers er steeds maar op een afstandje achteraan. De groeiprestaties in heel 2013 waren een stuk zwakker dan de ‘zachte cijfers’ hadden aangegeven. Deze twee gezichten van de Duitse economie kwamen aan het eind van het jaar alleen maar verder uit elkaar te liggen. Toen werd er een onverwacht teleurstellende groei gehaald ondanks de hoopvolle verwachtingen.  

Waarheid ligt in het midden

De uitleg van dit nieuwe Duitse raadsel is niet zo makkelijk te vinden en variëren van: ‘de economie is simpelweg niet zo sterk als men denkt’, tot: ‘de cijfers kloppen niet’. Vooral die laatste verklaring krijgt recentelijk meer aandacht. Volgens ons moet de waarheid – zoals zo vaak – ergens in het midden liggen. Er zijn inderdaad plausibele redenen om te geloven in een opwaardering van enkele cijfers. Veel data van binnenlandse activiteiten worden regelmatig opgewaardeerd na de eerste schattingen. En een dergelijke positieve herziening in de bouw-, dienstensector en detailhandel over de laatste maanden van 2013 lijkt mogelijk. Maar tegelijkertijd was het de tegenvallende export dat zwaar drukte op de Duitse groei. Deze cijfers komen minder in aanmerking voor latere herzieningen. Dus de magere exportresultaten waren eerder het gevolg van een zwakkere vraag vanuit de opkomende economieën en de eurozone dan van het geven van de verkeerde cijfers.

Raadsel wordt opgelost

In de toekomst kijkend, met een solide arbeidsmarkt, hogere netto lonen, betere condities om te financieren, de geleidelijke groei van investeringen en gevulde orderboeken. Het zijn sterke fundamenten die er voor zorgen dat Duitsland een sterke economische groei mag verwachten. Zo lang de meest recente problemen in opkomende markten niet erger worden, zou het Duitse groeiraadsel automatisch moeten worden opgelost in de komende maanden.

Carsten Brzeski, chef Volkswirt, ING-DiBa

Lees ook van Carsten Brzeski:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: