Ga naar inhoud

Bundesbank: eenmalige heffing op vermogen particulieren bij crisis mag

De Duitse Bundesbank wil dat het mogelijk wordt voor landen die in zeer ernstige financiële problemen verkeren om een eenmalige belasting op private bezittingen van hun burgers mogen heffen. Dat staat in een rapport dat de Duitse nationale bank maandag bekend maakte.

“In uitzonderlijke gevallen kan een dergelijke eenmalige kapitaalbelasting meer effect hebben om het faillissement van een land af te wenden, dan bij andere maatregelen”, aldus de bank. Een beslissing hiertoe zou niet te lichtvaardig mogen worden genomen. Het mag alleen in ‘absoluut buitengewone situaties’, en het is een ‘risicovolle maatregel’, staat te lezen in het rapport.

Laatste redmiddel

Wanneer een heffing op het eigen vermogen van burgers in crisislanden wordt ingevoerd, kan dit voorkomen dat andere landen met een reddingspakket over de brug moeten komen. De draconische maatregel is volgens de bank met het hoofdkantoor in Frankfurt een absoluut laatste redmiddel.

Drie maanden geleden kwam het IMF ook al met een dergelijk voorstel, wat in veel landen tot alarmerende krantenkoppen leidde. Daarom haastte de organisatie uit Washington zich te zeggen dat het de maatregel als zodanig ‘niet zou aanbevelen’.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: