Ga naar inhoud

Duitse werknemers waren vorig jaar vaker ziek door lange winter

Duitse werknemers zijn afgelopen jaar vaker ziek geworden dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers van 'DAK-Gesundheit'. Het aantal mensen dat zich ziek meldde steeg van 3,8% in 2012 naar 4% afgelopen jaar. Volgens deze berekening waren dagelijks gemiddeld 4 op de 100 mensen ziek.

Vanwege de lange winter met sneeuw tot eind april hadden Duitse werknemers vaker dan het jaar er voor te kampen met verkoudheid. Het aantal ziekmeldingen vanwege hoesten en verkoudheid steeg in 2013 met een kwart. Volgens de cijfers veroorzaakten hoesten, bronchitis en longontsteking 17,3% van alle ziekteverzuim. In 2012 was dat nog 14,5%. Toch is er geen reden voor paniek, zei DAK-chef Herbert Rebscher bij het bekend maken van het rapport. “Griepepidemieën zijn er altijd al geweest.”

Psychische klachten nemen toe

Vorig jaar liet meer dan de helft van de verzekerde werknemers (50,6%) zich minstens één keer ziek melden via een arts. Rugproblemen zorgden voor de meeste dagen aan ziekteverzuim. Ook het aantal mensen dat door psychische klachten niet kon werken nam met 5% toe. Daarmee komt het op de derde plaats van belangrijkste redenen voor ziekteverzuim. Daar achter volgen blessures en maagklachten.

Branches met de meeste zieken waren de gezondheidszorg (4,6%) en managers (4,5%). Data-analisten en mensen die voor een informatiedienst werken zij met 3% het minst vaak ziek.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: