Ga naar inhoud

Meldpunt voor ondernemers in grensstreek die klanten verliezen aan Duitsland

Het CDA heeft maandagochtend een meldpunt geopend waar Nederlandse ondernemers uit de grensstreek kunnen melden wanneer ze hun klanten over de grens zien verdwijnen. De partij wil de problemen in kaart brengen die ontstaan doordat in Duitsland belastingtarieven op onder meer brandstof en drank veel lager zijn.

Volgens het CDA staat honderden pomphouders, slijters en winkeliers van Groningen tot Limburg tot Zeeland het water aan de lippen. De oorzaak daar van zoekt de partij in de extra accijnsverhoging die is ingegaan sinds 1 januari 2014. Deze maatregel is besloten door de ‘herfstakkoordpartijen’ (PvdA, VVD, D66, ChristenUnie, SGP).

Dupe

Hierdoor lopen lokale ondernemers tientallen procenten omzet mis en is ‘de grens bereikt’, zegt het CDA. “Niet alleen tankstations en slijterijen zijn de dupe. Ook de cafés, supermarkten en winkeliers zien hun klandizie weglekken naar Duitsland en België.”

Meldpunt

De christendemocraten protesteerden al eerder tegen de hogere accijnzen, maar kregen tot dusver nul op rekest van staatssecretaris Frans Weekers (VVD) die de situatie ‘nog even wil aanzien’. Daarom heeft de partij nu het ‘Meldpunt Grensstreek‘ geopend om de problemen in kaart te brengen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: