Ga naar inhoud

Krantenkiosk: ADAC manipuleerde vaker, academici werken voor weinig en industrie moet vrijstelling behouden

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een beknopt overzicht van politieke en economische onderwerpen. Vandaag: ADAC manipuleerde waarschijnlijk al langer autoprijzen, academici werken vaak voor lage lonen en de Duitse overheid moet niet overdrijven als het luistert naar kritiek vanuit Brussel op de EEG-vrijstelling.

ADAC

ADAC manipuleert autoprijs al veel langer

De ADAC valt maar al te graag autofabrikanten aan op hun eerlijkheid. Dit keer moest de Duitse automobielclub zelf door het stof toen bleek dat het gesjoemeld had met de stemmen voor de lievelingsautoprijs ‘Gelber Engel’. Perschef Michael Ramstetter was teleurgesteld over het aantal deelnemers en vertienvoudigde de stemmen eigenhandig. ADAC-baas Karl Obermair vermoedt nu dat ook bij eerdere autotesten is gesjoemeld. De betrouwbaarheid van de Duitse wegenwacht is in het geding.

Academici

Honderdduizenden academici werken voor hongerloontje

Lage lonen in Duitsland, ze worden meestal in verband gebracht met Oost-Europese gastarbeiders die zwaar werk doen in de vleesindustrie, kappers of de ‘mini-jobs‘ van schoonmakers. Nu blijkt dat ook veel academici in Duitsland voor een hongerloontje werken. Het houdt ze uit de bijstand, maar veel scheelt het niet. In 2012 verdiende elke tiende wetenschapper in Duitsland niet meer dan 9,30 euro per uur, zo berekende de universiteit van Duisburg-Essen.

Ingo Kramer

Werkgeversvoorzitter Kramer: niet overdrijven bij verminderen EEG-korting voor industrie

Duitsland krijgt veel kritiek op de manier waarop het bedrijven vrijstelt van de eco-toeslag (EEG) op de stroomprijs. Het Nederlandse Aldel beweert er zelfs door failliet te zijn gegaan en noemde het protectionisme. Werkgeversvoorzitter Ingo Kramer vindt dat de Duitse regering niet moet overdrijven bij het luisteren naar deze klachten. Het verminderen van de korting kan volgens hem honderdduizenden banen kosten.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: