Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Laatste kans voor Duitse taal in Nederlands middelbaar beroepsonderwijs - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Laatste kans voor Duitse taal in Nederlands middelbaar beroepsonderwijs

De regering heeft voor het mbo Engels als verplichte moderne taal bepaald, waardoor Duits is gedegradeerd tot keuzevak. "Het maximaal haalbare," zegt Theo Douma, lid van de Raad van Bestuur van ROC Nijmegen tegen Duitslandnieuws. Volgens Douma is het signaal van Rutte-II een 'wake-up call' voor het onderwijs en bedrijfsleven in de grensregio. Hij werkt aan structurele stageplekken in Duitsland.

De brief van minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs van afgelopen 12 december over de kwalificatie-eisen in het beroepsonderwijs stemt niet iedereen tevreden. Vanuit scholen en gemeenten klinkt ook na het versturen van de brief nog protest.

De angst dat de taal Duits geheel van het mbo zal verdwijnen is ongegrond, zo blijkt uit de brief. Weliswaar is als enige moderne taal het Engels landelijk verplicht gesteld, maar Duits wordt nog steeds door het Rijk gefinancierd, mits de scholen hier zelf voor kiezen. Dit tot tevredenheid van bijvoorbeeld de MBO-raad. Woordvoerder Marije Hulsbosch: “De roc’s zijn als onderwijsinstellingen sterk verankerd in de regio. Het is dus heel goed dat zij zelf kunnen kiezen voor wat bij hun gebied past.”

Wake-up call

De onderwijsinstellingen die zich vorig jaar in een brandbrief uitspraken voor het behoud van het Duits op het mbo hebben zich gerealiseerd dat het Rijk Engels prefereert. Het is immers veel makkelijker de kwalificatie-eisen aan te scherpen dan Duits voor Engels in te ruilen als verplichte taal. ‘Een wake-up call’, noemt Theo Douma de huidige tijdelijke financiering voor Duits in het beroepsonderwijs. Hij is lid van de raad van bestuur van het ROC Nijmegen.

Samenwerken met bedrijven

Een oplossing die door minister Bussemaker van Onderwijs wordt aangedragen is om intensiever samen te werken met het bedrijfsleven. Maar die lijken zich daarvan nog nauwelijks bewust. “We leveren een minimale bijdrage, het is geen strategisch zwaartepunt”, zegt Marie-Louise Gregoire, woordvoerder van Groningen Seaports over de samenwerking met het ROC Noorderpoort in Groningen. Volgens Karel Groen van de Eems-Dollard-regio is men zich wel bewust van de precaire situatie, maar moet concrete actie worden afgewacht.

Eigen initiatief

Het ROC Nijmegen neemt nu het voortouw in haar regio. Samen met de Lerende Euregio zal een initiatief worden genomen om structureel stageplaatsen in Duitsland te organiseren. Tot nu toe ging het slechts om tijdelijke uitwisseling. Partners in de samenwerking zijn bedrijven in Nederland en Duitsland en de Duitse Handelskammers. Welke bedrijven dat zijn, kan Douma van ROC Nijmegen nog niet zeggen. “Het klopt – in het algemeen – dat bedrijven pas in actie komen op het moment dat zij direct voordeel hebben van hun investering.”

Op het ROC Noorderpoort in Groningen wil men nu desnoods eigen middelen aanwenden. Persvoorlichter Harry Bouma: “Het Duits blijft op onze school gehandhaafd. Koste wat het kost. Het is van levensbelang voor onze regio.”

Zorgen om Duitse taal

Verschillende partijen bleven de afgelopen weken hun zorgen uiten. Zo pleitte Liesbeth Spies als voorzitter van de Achterhoek Agenda 2020 om Duits een verplicht vak maken voor de Achterhoek, maar vond nog geen gehoor in Den Haag. Het CDA in Limburg pleitte naast Engels ook voor Duits en Frans als tweede taal op basisscholen. Het werd gezien als  ‘uitgelezen kans om buurttaalonderwijs in Limburg te introduceren’. Maar deze initiatieven lijken weinig opvolging te krijgen in het nieuwe jaar. Een delegatie van de noordelijke provincies wilde samen met de Duitse ambassadeur Kramp op bezoek bij staatssecretaris Bussemaker. Tot nog toe staat er geen afspraak in de agenda.

Discussieer mee

[poll id=”8″]

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.