Ga naar inhoud

Duits arbeidsbureau: Roemenen en Bulgaren maken geen misbruik van sociaal vangnet

Bij de opening van de grenzen op 1 januari voor Bulgaren en Roemenen, waren veel mensen bang voor een stormloop. Ook werd gevreesd dat deze immigranten zich vol op het sociale vangnet zouden storten. Die vrees is ongegrond zegt het Duitse arbeidsbureau. Ze zijn niet werkloos, een derde van de bijstandsontvangers werkt voor lage lonen die vervolgens door de regering aangevuld tot bijstandsniveau.

Zo’n 27.000 Roemenen en Bulgaren in Duitsland zitten in de bijstand, de overheid vult voor een derde van hen hun lage lonen aan tot bijstandsniveau, zegt het Duitse arbeidsbureau. Het bureau berekende na vragen van Linke-Bondsdaglid Sabine Zimmermann het aantal immigranten uit deze landen dat wel bijstand ontvangt.

Van die 27.000 bijstandsontvangers werkt 36%. Zij werken voor lage lonen die door de overheid worden aangevuld tot bijstandsniveau. Van alle 4,5 miljoen bijstandsontvangers die kunnen werken in Duitsland, doet 30% werk met een laag inkomen dat wordt aangevuld door de overheid.

Van misbruik geen sprake

“Deze cijfers laten dus zien dat er van misbruik van sociale voorzieningen geen sprake kan zijn”, zegt een woordvoerder van het arbeidsbureau tegen de Kölner Stadt-Anzeiger. “Het laat vooral zien dat ze vaak worden misbruikt als goedkope arbeidskracht.”

Sinds 1 januari mogen Roemenen en Bulgaren zonder werkvergunning in Duitsland en andere Europese landen aan het werk. De CSU waarschuwt er voor dat hierdoor een stormloop van slecht gekwalificeerde immigranten het land binnen komt, die volgens de partij vooral van de bijstand willen leven. Andere partijen in Duitsland vinden dat standpunt populistisch. Het Duitse bedrijfsleven juicht de komst van meer immigranten juist toe.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: