Ga naar inhoud

Minister-president Mark Rutte bezoekt Noordrijn-Westfalen

Minister-president Mark Rutte (VVD) is vandaag op uitnodiging van minister-president Hannelore Kraft (SPD) in Noordrijn-Westfalen. Het past in een reeks van bezoeken waarin de buurlanden de banden en economische samenwerking willen aanhalen.

Kraft en Rutte bezoeken het voormalige mijncomplex Zeche Zollverein in Essen waar onder meer gekeken wordt bij het Hahn Institut für Magnetresonanz. Aan de orde komen thema’s als de economische en grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van innovatie, technologie en energie. Ook het Red Dot Museum wordt bekeken.

Grensregio met Nederland

Het voormalige mijncomplex Zeche Zollverein in Essen staat volgens Kraft symbool voor de economische transformatie van het Ruhrgebied tot een moderne economie die nauw verbonden is met de Nederlandse grensregio. Het Hahn instituut heeft de grootste MRI-scanner van Europa en werkt in een project samen met de Radboud Universiteit Nijmegen, de Ruhr-universiteit in Bochum en de Universiteit van Duisburg-Essen.

Vervolgens gaat de delegatie naar het Red Dot Museum waar veel Dutch Design tentoon is gesteld. Afsluitend is er een werklunch met in Duitsland werkzame Nederlandse en Duitse ondernemers.

Banden aanhalen

Nederland en Duitsland halen sinds vorig jaar vaker de banden aan. Zo was er vorig jaar in mei voor het eerst een bilateraal overleg tussen beide landen in Kleef, net over de grens bij Nijmegen. Toen spraken ministers met elkaar over zekerheid in de voorziening van energie en grondstoffen, samenwerking op het gebied van energie-innovatie en het Europese klimaat- en energiebeleid voor 2020.

Begin juni bezochten koning Willem-Alexander en  koningin Máxima Berlijn, Hessen en Baden-Württemberg. Dat bezoek had ook een sterk zakelijk karakter. Het kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel toen de Nederlandse overheid nog geen maand later besloot om het consulaat-generaal in München te sluiten. Een Kamermeerderheid keerde zich afgelopen najaar tegen die bezuiniging, waardoor het consulaat open blijft.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: