Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Energiebranche sceptisch, geen schulden in Kiel en sluiting kerncentrale onterecht

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een beknopt overzicht van politieke en economische onderwerpen. Vandaag: Energiebranche gaat sceptisch het nieuwe jaar in, Deelstaat Sleeswijk maakt voor het eerst in 50 jaar geen nieuwe schulden en RWE-krachtcentrale werd onterecht gesloten volgens de rechter.

Energiewende

Energiebranche sceptisch het nieuwe jaar in

Met minister Sigmar Gabriel (SPD) komt er extra aandacht voor de energieverzorging in Duitsland. Maar de energiebranche blikt sceptisch het nieuwe jaar in. Veertig centrales dreigen stilgelegd te worden, zegt voorzitter Hildegard Müller van brancheorganisatie BDEW. De schuld daar van is volgens haar de teruglopende prijs van stroom door het extra aanbod van de Energiewende, die de exploitanten van kolen- en gas centrales onder druk zet. Tegelijkertijd denkt de EU er over om de lidtstaten niet meer de klimaatdoelstellingen voor te schrijven.

Sleeswijk-Holstein

Sleeswijk-Holstein maakt voor het eerst in 50 jaar geen nieuwe schulden

Goede berichten uit Kiel. In de hoofdstad van deelstaat Sleeswijk-Holstein deelde de lokale minister van financiën Monika Heinold (Die Grünen) mee dat de stad voor het eerst in 50 jaar geen nieuwe schulden maakt. “Voor het eerst sinds 1962 konden we het redden met eigen inkomsten.” Oorzaak zijn de hogere inkomsten uit belastingen en een harde bezuinigingskoers. De deelstaat heeft een schuld van ongeveer 27 miljard euro en kon daar van nu een beetje terugbetalen.

Krachtcentrale

RWE kan honderden miljoenen verwachten vanwege onterechte sluiting kerncentrale

Na de catastrofe in het Japanse Fukushima in 2011 sloot de krachtcentrale van RWE in Biblis op last van de Duitse regering. Onterecht, oordeelt de Duitse federale rechtbank nu. RWE kan nu een schadeloosstelling van honderden miljoenen euro’s rekenen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: