Ga naar inhoud

Hannelore Kraft van Noordrijn-Westfalen tegen Mark Rutte: we zijn echt goede buren geworden

Nederland is voor Noordrijn-Westfalen de belangrijkste handelspartner en volgens minister-president Hannelore Kraft is die samenwerking van de Duitse deelstaat met Nederland uniek. "We hebben van de geschiedenis geleerd en we zijn inmiddels echt goede buren geworden", zei ze woensdagmorgen tegen minister-president Mark Rutte tijdens zijn bezoek aan Essen.

Kraft en Rutte bezochten het voormalige mijncomplex Zeche Zollverein in Essen waar onder meer werd gekeken bij het Hahn Institut für Magnetresonanz. Aan de orde kwamen thema’s als de economische en grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van innovatie, technologie en energie. Ook het Red Dot Museum werd bezicht, waarna werd geluncht met Nederlandse en Duitse ondernemers.

Grootste handelspartner

“Met geen ander land werken we zo nauw samen als met Nederland”, zei Hannelore Kraft, minister-president van Noordrijn-Westfalen tegen de Nederlandse minister-president Mark Rutte. “Denk daarbij aan dingen als infrastructuur, wetenschap, innovatie en de bestrijding van criminaliteit.”  Ze benadrukte dat Nederland de belangrijkste handelspartner is en het meeste investeert in de deelstaat.

Kraft, Rutte en Hermann Marth, voorzitter van de stichting Zollverein praten met elkaar. Foto: Staatskanzlei Nordrhein-Westfalen/Roberto Pfeil
Kraft, Rutte en Hermann Marth, voorzitter van de stichting Zollverein praten met elkaar. Foto: Staatskanzlei Nordrhein-Westfalen/Roberto Pfeil

 

Meer dan 3.000 Nederlandse bedrijven bedienen via Noordrijn-Westfalen de Duitse markt. Dat zijn 95.000 arbeidsplaatsen. “Onze samenwerking moet worden uitgebreid en verdiept”, stelde Kraft aan Rutte voor. Op zijn beurt wilde Rutte met zijn bezoek de band tussen de Duitse deelstaat en Nederland onderstrepen.

Afgelopen zomer werd er tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen een belangrijk akkoord getekend over de financiering Duitse tak van de Betuwelijn. Er was veel lobbywerk nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: