Ga naar inhoud

Voetballegende Uli Hoeneß op zeven punten voor belastingontduiking aangeklaagd

De Duitse voetballegende Uli Hoeneß moet in maart voor de rechter komen wegens belastingontduiking. Hij wordt op zeven punten aangeklaagd, weet Bild Zeitung te melden. Het zou zelfs om meer gevallen gaan, maar deze zijn inmiddels verjaard. Met Hoeneß wil de Duitse belastingdienst tonen dat niemand de dans ontspringt, een nieuwe 'biechtgolf' wordt verwacht.

Lang leek Hoeneß de dans te ontspringen. Maar begin 2013 gaf hij zichzelf toch aan, waarop in maart zijn woning werd doorzocht. De voorzitter van voetbalclub Bayern München hoefde na borg een van 1 miljoen euro te hebben betaald niet achter de tralies. Zijn zaak is geen gewone geheime bankrekening. Hoeneß speculeerde met geleend geld van de toenmalige Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus en betaalde geen belasting over de winst. Dat geld stalde hij vervolgens in Zwitserland.

Zeven punten

Nu wil justitie hem op waarschijnlijk zeven punten voor het achterhouden van inkomensbelasting aanklagen. De straf wordt dan een som van deze bij elkaar opgetelde punten. Het kan een voorwaardelijke gevangenisstraf worden, eventueel gekoppeld aan een boete. De advocaat van de oud-voetballer Hanns Feigen gaat voor vrijspraak, omdat Hoeneß zich volgens hem met zijn zelfaangifte correct gedragen heeft.

http://www.youtube.com/watch?v=aiRf0NL_cEQ

Uli Hoeneß werd afgelopen najaar emotioneel nadat Bayern-fans hem steunden om voorzitter te blijven.

Het Uli Hoeneß-effect, zo noemt de belastingdienst de enorme toestroom aan belastingontduikers die hun geheime rekeningen in Zwitserland, Liechtenstein en Luxemburg komt opbiechten. Sinds de Duitse fiscus in 2010 cd’s bemachtigde met informatie over geheime bankrekeningen, haalde de fiscus recordbedragen op. Tot nu toe al meer dan 3 miljard euro. Deelstaat Beieren is koploper, daar biechtten 8.078 mensen hun verborgen rekeningen op, wat de schatkist 735 miljoen euro opleverde.

Nieuwe biechtgolf

De twee Zwitserse banken UBS en Credit Suisse zouden er bij hun Duitse klanten nu bijzonder op aandringen om eerlijk tegen de belastingdienst te zijn. Volgens Der Spiegel verwachten hierin gespecialiseerde advocatenkantoren begin dit jaar nog een nieuwe golf met belastingzondaars die zichzelf komen aangeven.

Dat heeft ook te maken met het feit dat de Duitse fiscus een nieuwe cd met rekeninginformatie van de Bank Leumi bemachtigd heeft. Het is de tweede grootste kredietbank van Israël en heeft een tak in Zwitserland. In december heeft justitie bij ongeveer 50 klanten de woning doorzicht. Onder de verdachten zouden enkele bekende Duitsers zijn. Bovendien hebben Leumi-klanten vaak hoge bedragen op hun rekening staan. Ook de Amerikaanse justitie houdt de bank al een tijdje in de gaten.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: