Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Harde lijn Hamburg terecht, overstap politici naar bedrijven trend en Duitsland leunt op oud succes

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een beknopt overzicht van politieke en economische onderwerpen. Vandaag: Burgemeester van Hamburg verdedigt zijn harde optreden tegen demonstranten. Veel oud-politici maken overstap naar bedrijfsleven en hebben daar nog invloed. En volgens Continental-baas leunt Duitsland veel te veel op successen uit het verleden.

Gevarenzone Hamburg

Burgemeester Hamburg verdedigt harde ingrijpen rellen

Het instrument heeft zich bewezen, en zal zich verder bewijzen. Dat zegt burgemeester Olaf Scholz (SPD) van Hamburg ter verdediging van het instellen van de gevarenzone rondom de wijken St. Pauli en Altona. Het is al weken onrustig in Hamburg. De ontruiming van een krakersbolwerk eind vorig jaar ontvlamde vele protesten waar de oproerpolitie hard tegenin ging. Twijfel aan de wettigheid van het harde optreden van de politie heeft de burgemeester niet.

Belangenverstrengeling

Voormalige Duitse toppolitici gevoelig voor overstap naar bedrijfsleven

De affaire rond oud-kabinetschef Ronald Pofalla (CDU) – die naar een post in het bestuur van de Deutsche Bahn hengelt – staat niet op zich zelf. Politici van wie de carrière hapert, stappen vaak over naar het bedrijfsleven. Van daaruit hebben ze nog invloed op hun oude collega’s uit de politiek. Belangenverstrengeling zeggen velen.

Continental-baas Elmar Degenhart

Continental-baas: Duitsland rust te veel op zijn lauweren

De directeur van bandenfabrikant Continental Elmar Degenhart mist de harde werkmentaliteit uit de jaren ’60 in Duitsland. “We stellen ons veel te veel tevreden met resultaten uit het verleden.” Volgens hem helpt de politiek daar ook niet echt bij.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: