Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse bierbrouwers maakten krat bier een euro duurder; ze krijgen 106 miljoen euro boete - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse bierbrouwers maakten krat bier een euro duurder; ze krijgen 106 miljoen euro boete

Een paar van de bekendste Duitse bierbrouwers Veltins, Warsteiner en Krombacher moeten de portemonnee trekken. De Duitse mededingingsautoriteit heeft een geldboete opgelegd van 106,5 miljoen euro omdat de fabrikanten verboden prijsafspraken zouden hebben gemaakt. Ze maakten een krat bier een euro duurder.

Sinds maart vorig jaar liep er een onderzoek naar de brouwers Bitburger, Krombacher, Veltins, Warsteiner (landelijk) en Barre (regionaal). Nu heeft de mededingingsautoriteit een flinke boete opgelegd. Ook tegen zeven personen worden maatregelen getroffen, ze worden persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de afspraken. Het kartel zorgde voor hogere consumentenprijzen voor bier in flessen en uit de tap.

Beck’s kroongetuige

De kartelvorming kwam aan het licht, nadat de brouwer van Beck’s Anheuser-Busch InBev Germany Holding GmbH er mee naar justitie stapte. Zij blijven daarom als kroongetuige verschoond van een boete. De genoemde brouwers hebben nu een schikking getroffen met justitie. Het onderzoek loopt nog naar twee brouwerijconcerns en vier regionale brouwerijen. Hun namen zijn nog niet bekend gemaakt.

Krat euro duurder

Volgens Andreas Mundt, voorzitter van de Duitse mededingingsautoriteit, konden de afspraken bewezen worden, zei hij maandagmorgen tegen de verzamelde pers. “De afspraken werden overwegend telefonisch gemaakt.” Voor bier in fusten werden tussen 2006 en 2008 prijsverhogingen van 5 tot 7 euro per hectoliter afgesproken. In 2008 werd overeengekomen dat een krat bier van 20 flessen (0,5 liter) een euro duurder moest worden. Zonder de schikking waren de boetes waarschijnlijk een stuk hoger uitgevallen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: