Ga naar inhoud

Anti-Europese AfD partij wint met Hans-Olaf Henkel kopstuk uit bestuurlijke elite

Alternative für Deutschland (AfD) krijgt een belangrijke nieuwe steunpilaar. De oud-voorzitter van de Duitse industrie (BDI) Hans-Olaf Henkel gaat samen met partijleider Bernd Lucke de kar trekken voor de Europese Parlementsverkiezingen dit voorjaar. Hij kan daarmee de onrust binnen de partij kalmeren.

Focus wist te achterhalen dat Henkel al een paar weken geleden lid is geworden van Alternative für Deutschland. Het is daarmee duidelijk dat hij voor de Europese Parlementsverkiezingen samen met partijleider Bernd Lucke de kar gaat trekken. De AfD wil de kandidatuur van de oud-IBM-manager komende dinsdag bekend maken. Het is opvallend dat iemand uit het Duitse establishment toetreedt tot een partij die in Duitsland een imago heeft van rebellerende  professoren.

Neuro

Wie precies op de kandidatenlijst komt te staan, wordt op 25 januari beslist op de partijdag. Volgens kringen rond de partijtop gaat Hans-Olaf Henkel voor een hoge positie op de lijst. Henkel liet al van zich horen voorafgaand aan de Bondsdagverkiezingen afgelopen september. Toen uitte hij scherpe kritiek op de euroreddingspolitiek bondskanselier Angela Merkel en pleitte hij voor de invoering van een Neuro en een Zeuro.

http://www.youtube.com/watch?v=TzoLBvDr1-8

AfD-leider werd afgelopen zomer op campagne aangevallen door linkse activisten.

De euro is een dogma geworden in Duitsland, vertelde Henkel onlangs in een interview aan Focus. “Praten over alternatieven is een taboe geworden hier. Sceptici wordt allemaal horrorscenario’s voor de voeten geworpen van wat er allemaal verkeerd kan gaan als de euro ophoudt te bestaan. In zijn boek ‘De leugens van de euroredders’ eist hij opsplitsing van de eurozone.

Brand blussen

Een prominente topkandidaat als Hans-Olaf Henkel kan de huidige interne brand binnen de AfD blussen. Hoewel partijleider Bernd Lucke zegt dat hij alle neuzen dezelfde kant op heeft gekregen, hoeft er weinig te gebeuren of er breekt weer gedoe uit binnen de jonge partij die in april 2013 is opgericht.

Bernd Lucke heeft al aangekondigd geen zaken te willen doen met ‘rechtspopulisten’ als het Franse Front National van Marine le Pen en de PVV van Geert Wilders. Ook acht hij het afsnoepen van stemmen van de liberale FDP als te veel kruimelwerk. “Wij willen vooral stemmen trekken van de grotere partijen.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: