Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Ruzie binnen Duitse regering, gedoe om ex-kabinetschef, ZZP’ers verdienen onder minimum

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een beknopt overzicht van politieke en economische onderwerpen. Vandaag: Binnen de Duitse regering is nu al ruzie ontstaan, het twistpunt is dataretentie. Ook is er heibel rond de mogelijke overstap van ex-kabinetschef Pofalla naar de Duitse spoorwegen en veel zelfstandigen verdienen minder dan het minimumloon.

Dataretentie

Ruzie binnen Duitse regering over dataretentie

Binnen de Duitse regeringscoalitie is ruzie ontstaan over een wet voor het opslaan van telefonie- en internetgegevens door overheden en commerciële organisaties, kortweg dataretentie genoemd. De nieuwe minister van Justitie Heiko Maas (SPD) verwerpt de nieuwe wet die wat de Europese Unie betreft hier aan moet voldoen. Tegenover hem staat staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Günter Krings (CDU) die de wet juist zo snel mogelijk wil doorvoeren.

Pofalla

Gedoe om overstap oud-kabinetschef Pofalla naar Deutsche Bahn

Wanneer oud-kabinetschef Ronald Pofalla (CDU) overstapt naar de Raad van Bestuur van de Deutsche Bahn, dan ligt dat niet alleen vanwege politieke redenen gevoelig. Drie jaar geleden schoof hij de huidige voorzitter van de Raad van Commissarissen Utz Hellmuth Felcht naar voren. De zaak riekt naar belangenverstrengeling, Die Linke wil een debat in de Bondsdag.

Inkomen

Veel Duitse zelfstandigen verdienen minder dan het voorgenomen minimumloon

De kritiek op het voorgenomen minimumloon houdt niet op. Economen waarschuwden al voor banenverlies door de maatregel, nu blijkt uit een onderzoek van DIW dat veel zelfstandigen minder verdienen dan de ondergrens.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: