Ga naar inhoud

DN-expert Richard Osinga: Berlijnse start-up scene, zijn er hier ook Duitsers?

Met Triposo hebben we een internationaal team van 14 man. Een Italiaans designer die uit Japan komt, een Chinees uit Amerika en een Zwitserse Wit-Rus, maar het meest opvallende is wel dat er in ons hele bedrijf geen een Duitser werkt. Al hoewel, is het wel echt opvallend? In Berlijnse star-tup scene kom je mensen van de hele wereld tegen. En soms een Duitser.

De makelaar leidt ons rond door het kantoor op de Mehringdamm. Het is een schitterend pand, met hoge plafonds, dat op dit moment een Art Gallery is met installatie waarvan het moeilijk voorstelbaar is dat iemand ze ooit zal kopen. De makelaar doet alsof de enorme pluche bouwsels met tv-schermen aan alle kanten er niet zijn en somt de afmetingen van de kamers droog op. We hebben meteen wilde plannen. In deze kamer maken we slaapcabines – want we willen een internationaal team – en we willen een kantoor waar je als het nodig is ook kunt wonen voor een korte tijd.

Personeelsadvertenties

Om dat team samen te stellen plaatsen we advertenties op Stack Exchange en de drie dingen die we benadrukken zijn: ‘Start-up’, ‘Internationaal team’ en ‘Berlijn’. Onze pitch werkt goed. We krijgen CV’s uit de hele wereld. Berlijn heeft de naam. Het is niet duur. Het is dicht bij Oost-Europa, waar veel tech-talent te vinden is en het is hip. De eerste interviews vinden plaats in een bijna leeg kantoor. Een nespresso-apparaat, twee tafels, vier klapstoeltjes en laptops. Dat is het.

Magie van Berlijn

Of mensen nu uit Roemenië komen, uit Rusland of uit Groot-Brittannië, ze hebben wel zin in Berlijn. En hoewel de periode waarin we ons team samenstellen bestaat uit lange dagen, met heel, heel veel vermoeiende gesprekken, gaat het eigenlijk vrij soepel. De magie van Berlijn. Als we de lijst van onze nieuwe mensen bekijken, valt het ons pas op. We hebben geen een Duitser aangenomen.

Geen Duitsers

Op borrels met andere startups vallen we niet uit de toon met ons team. De startup scene in Berlijn is Europees, internationaal zelfs. De voertaal is Engels, mensen komen uit de hele wereld en ja, er zijn wel Duitsers, maar ze lijken niet oververtegenwoordigd. Gate5, DeliveryHero, Soundcloud, Spreadshirt, GetYourGuide en Gidsy – ze hebben ook allemaal founders die niet uit Duitsland komen.

Kosmopolitisch

De statistieke staven het gevoel: de afgelopen jaren zijn er elk jaar 64.000 mensen uit andere landen naar Berlijn gekomen, met name uit de EU-burgers en overwegend jonge professionals. 67% van de netto instroom van Berlijners. Het geeft deze stad, waar overal nog gebouwd wordt een onverwacht kosmopolitische uitstraling. Bijna net zo kosmopolitisch als ons team.

Richard Osinga is founder en COO van Triposo

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: