Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitsers betalen gemiddeld 46% meer voor stroom dan andere Europese landen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitsers betalen gemiddeld 46% meer voor stroom dan andere Europese landen

Duitsers betalen dubbel zo veel voor hun energierekening als de Fransen. Uit een onderzoek blijkt dat de stroomprijs in Duitsland duidelijk hoger ligt dan in andere Europese landen. En het wordt alleen nog maar duurder. De oorzaak; het EEG-tarief wordt oneerlijk verdeeld.

Duitsers betalen het meeste voor hun energierekening. Dat bleek deze week uit een onderzoek van de vergelijkingssite TopTarif  uit Berlijn. De site legde de energieprijzen binnen Europa naast elkaar op basis van gegevens van statistisch bureau Eurostat.

Dubbel zo veel als Frankrijk

De conclusie is dat Duitsers in het eerste half jaar van 2013 46% meer betaalden voor hun energierekening dan het gemiddelde in Europa. Een driepersoons huishouden met een verbruik van 3.500 kilowattuur (KWh) moest in Duitsland gemiddeld 1.022 euro betalen. Het Europese gemiddelde ligt rond de 700 euro per jaar. Ter vergelijking; de gemiddelde Fransman was 515 euro kwijt, ongeveer de helft van het bedrag in Duitsland.

In het komende jaar kan de energie nog duurder worden. Met de jaarwisselingen stijgen de prijzen gemiddeld met 3,4%. De reden voor de hoge energierekening in Duitsland is volgens de kartelwaakhond (Bundeskartellamt) en het federale stroomnet agentschap (Bundesnetzagentur) het groeiende EEG-tarief in hun rapport over 2013. Dit tarief komt bovenop de stroomprijs van niet-duurzame energie en wordt herverdeeld onder de private en bedrijfsmatige producenten van groene stroom.

Marktwerking helpt

Volgens Andreas Mundt van het Kartellamt kan een oplossing gezocht worden door bij nieuwe aansluitingen van bijvoorbeeld zonnepanelen deze energie direct op de energiemarkt te verkopen en daarmee uit het subsidiesysteem te halen, zegt hij tegen Die Welt. “Als er marktwerking bij komt kijken, heeft dat een positieve uitwerking.”

Eerlijker verdelen

Het instituut voor economisch onderzoek DIW pleit er voor om minder bedrijven vrij te stellen van het EEG-tarief. “Het EEG-systeem moet gered en behouden worden”, zegt energie-expert Claudia Kemfert van DIW in de Passauer Neuen Presse. De Europese Commissie onderzoekt nu miljardenkorting op de energierekening van bedrijven. De commissie denkt dat Duitsland hiermee de eigen industrie onrechtmatig steunt.

Volgens Kemfert moet het EEG-tarief eerlijker verdeeld. “Nu betalen alleen burgers en kleine bedrijven het volledige EEG-tarief. Grotere bedrijven moeten meer bijdragen.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: