Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse economie groeit vierde kwartaal minder hard dan verwacht - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse economie groeit vierde kwartaal minder hard dan verwacht

Ten opzichte van het derde kwartaal is de Duitse economie in het laatste kwart van 2013 met 0,3% gegroeid. Volgens het economisch onderzoeksinstituut DIW in Berlijn blijft de ontwikkeling daarmee iets achter bij de verwachtingen. Voor het komend jaar ziet het instituut wel gunstige signalen.

Duitsland sluit 2013 af met een minder sterke groei dan was verwacht, dat meldde economisch instituut DIW in Berlijn donderdag in de conjunctuurbarometer.  “De omzet van Duitse bedrijven blijft een beetje achter bij de verwachtingen”, aldus Ferdinand Fichtner van het DIW. “Maar stemming bij bedrijven klaart op en laat zien dat de aantrekkende economie binnen Europa zijn uitwerking begint te krijgen bij bedrijven.”

Meer investeringen

De investeringen van bedrijven om eigen capaciteit te verhogen waren volgens de onderzoekers van het DIW in 2013 nog erg zwak, maar zullen komend jaar sterk toenemen. De dynamiek binnen de export neemt toe, wat volgens het instituut ondernemers de vleugels kan geven om extra te investeren.

Arbeidsmarkt

Ook de perspectieven voor de Duitse arbeidsmarkt zien er goed uit, stelt het DIW. “De trend dat er weer meer mensen in dienst worden genomen zal zich voortzetten, zelfs in een steeds hoger tempo”, zegt DIW-expert Simon Junker. “Het grote aantal werknemers dat uit het buitenland naar Duitsland komt zorgt er voor dat de door vergrijzing bedreigde Duitse beroepsbevolking op peil blijft.”

De lonen stijgen in Duitsland verder, maar vanwege een licht stijgende werkloosheid wordt die groei wat geremd. De netto inkomsten van huishoudens zijn wederom hoger. Dat zorgt er ook voor dat mensen weer meer uitgeven.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: