Ga naar inhoud

Zestien miljoen Duitsers leefden in 2012 in armoede of waren sociaal uitgesloten

De verwarming aan op een koude winterdag, een mobiele telefoon, de nieuwste film in de bioscoop bekijken. Voor de meeste mensen in Duitsland de normaalste zaak van de wereld. Toch is het een luxe voor een vijfde van de bevolking. Zestien miljoen Duitsers leefden in 2012 onder de armoedegrens of waren sociaal uitgesloten.

Zestien miljoen Duitsers die in 2012 onder de armoedegrens leven of sociaal uitgesloten waren, dat is 19,6% van de bevolking. Toch is het een lichte verbetering ten opzichte van 2011 toen nog 19.9% niet kon rondkomen. Deze cijfers werden dinsdag naar buiten gebracht door het Statistisches Bundesamt (Destatis) in Wiesbaden, het Duitse CBS. Het betrof vaker vrouwen (21,1%) dan mannen (18,1%).

Sociaal uitgesloten

“Armoede is meer dan enkel een gebrek aan inkomen”, zegt Destatis-expert Silvia Deckl tegen de Duitse Huffington Post. Ook wie strikt genomen meer verdient dan de armoedegrens aangeeft, kan sociaal uitgesloten zijn. Bovenop deze groep zijn nog eens 13 miljoen mensen (16,1%) in Duitsland bedreigd door armoede. Het gaat om alleenstaanden die minder dan 980 euro per maand tot hun beschikking hebben. Bij een gezin met twee kinderen wordt het bedrag van 2.058 euro aangehouden.

Voor 4,9% zijn ‘aanzienlijke materiële ontberingen’ dagelijkse realiteit. Dat betekent; mensen hebben bijvoorbeeld problemen om hun huur of verwarming niet betalen. Bij hen komt niet om de dag een volledige maaltijd op tafel. Een telefoon, tv of een reis maken hoort meestal ook niet tot de mogelijkheden.

Ontevreden

Volgens een onderzoek van de universiteit van Edinburgh zijn Duitse werkelozen duidelijk meer ontevreden met hun situatie in vergelijking met hun lotgenoten in andere Europese landen. Volgens de onderzoekers heeft het niet hebben van werk in Polen, Spanje en Roemenië het minste invloed op het welbevinden van mensen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: