Ga naar inhoud

Minister Andrea Nahles: stop de ‘aanwezigheidswaanzin’ voor werknemers

De nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Andrea Nahles (SPD) vindt dat binnen Duitse bedrijven een 'aanwezigheidswaanzin' heerst. Dit brengt volgens haar gezinnen in problemen. Ze pleit voor een nieuwe definitie van de term fulltime werk.

De nieuwe minister voor werkgelegenheid in Duitsland Andrea Nahles (SPD) pleit voor een omslag in het denken bij Duitse bedrijven als het gaat om de aanwezigheidsplicht voor fulltime werknemers. Ze wil een meer gezinsvriendelijke werkcultuur zien binnen bedrijven. “We moeten het begrip ‘fulltime werk’, herdefiniëren”, zegt ze woensdag tegen Bild Zeitung.

Tijd voor gezin

“Het moet afgelopen zijn met de ‘aanwezigheidswaanzin’, zegt Nahles op haar eerste werkdag als minister. “Het gezin heeft ook tijd nodig.” Ze wil dat binnen het bedrijfsleven hier een debat over ontstaat. “Waar ook concrete voorstellen uit volgen.” Wanneer binnen bedrijven meer in teamverband wordt gewerkt, kunnen ook leidinggevenden makkelijker vervangen worden, onderstreept Nahles. “Dan is het ook mogelijk dat papa of mama aan het eind van de middag iets eerder naar huis gaat, zodat ze nog iets van hun kinderen kunnen meemaken.”

Als eerste grote project van haar ambtstermijn wil de minister de pensioenleeftijd voor mensen die 45 jaar gewerkt hebben terugbrengen naar 63 jaar. Ze wil daarbij onderzoeken of mensen die tussentijds meer dan 5 jaar werkloos zijn geweest ook onder deze groep kan vallen. Daarover is nog niets bekend gemaakt, in tegenstelling tot wat experts van CDU en SPD eerder aangaven. De nieuwe maatregel moet ingaan vanaf 1 juli 2014.

Minimumloon

Nahles kondigde aan het minimumloon voor heel Duitsland uiterlijk in 2017 te willen invoeren. “Zonder een minimumloon zou deze coalitie überhaupt niet tot stand zijn gekomen. Daarom garandeer ik; op 1 januari 2017 zal niemand in Duitsland minder dan 8,50 euro verdienen.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: