
Het aantal werknemers in de Duitse werktuigbouw kan komend jaar de grens van 1 miljoen aantikken. Dat verwacht brancheorganisatie VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau). Voorzitter Reinhold Festge sprak dinsdag uit dat in de prognose van de vereniging staat dat in 2014 er tussen de 2000 en 5000 extra banen bij komen. Daarmee zou het aantal werknemers in december volgend jaar op 990.000 komen.
“Het is ook niet uitgesloten dat we boven de 1 miljoen gaan uitkomen”, zegt Festge tegen Die Welt. Een precieze schatting is volgens hem lastig te maken, omdat veel afhangt van de verwachtingen voor 2015.
Ruggengraat Duitse economie
Na een teleurstellend 2013 denkt de als ruggengraat van de Duitse economie geldende branche dat het volgend jaar een stuk beter zal gaan. Festge bevestigde eerdere prognoses die een groei van 3% en een record-productiewaarde van 203 miljard euro aangeven. “De sleutel voor de goede verwachtingen ligt in de gevestigde markten, vooral binnen Europa.” De klassieke industrielanden zouden in 2014 weer een belangrijke rol spelen en een inhaalslag inzetten.
Bovendien beginnen veel eurolanden weer een beetje op te krabbelen, de vroege indicatoren stemt de VDMA vrolijk. De markten die al aan het groeien waren zullen verder aansterken. Maar deels grote structurele economische problemen remmen de echte groei. Daarom is de bijdrage aan de groei van deze landen even beperkt als die van China.
Vanwege deze onzekerheden hebben veel bedrijven de hand op de knip gehouden als het gaat om investeringen. Dat geldt niet alleen voor mkb’ers, maar ook voor beursgenoteerde bedrijven als ThyssenKrupp, Gildemeister en Gea. Hun productieprognose schommelt tussen de -1 en de +2%.
Kritiek aan Berlijn
De VDMA uitte ook alvast kritiek naar de nieuwe regering. “Wanneer de werktuigbouw ook in de toekomst succes wil hebben, wanneer we in de toekomst van Duitsland willen investeren, dan hebben we heldere eisen voor de politiek”, zegt Festge. “Berlijn moet voor stabiele voorwaarden zorgen voor groei en investeringen. Door de verkiezingscampagne is ons vertrouwen in de politiek eerder geschaad, dan gesterkt.”
Wat de nieuwe regering precies van plan is, is volgens de voorzitter nog een groot vraagteken. “Helaas weet ik maar één ding zeker. Een duidelijk politiek signaal voor meer investeringen en daarmee groei en werkgelegenheid heb ik niet in het coalitieakkoord kunnen lezen. “