Ga naar inhoud

Merkel heeft haast, al voor kerst moeten de eerste wetten door de Bondsdag

Vrolijke gezichten gisteren in Berlijn en München tijdens de bekendmaking van de nieuwe ministers voor de derde regeringsperiode onder Angela Merkel. Vandaag moeten de gezichten weer ernstig staan, want de nieuwe regering moet een aantal zware dossiers aanpakken. Al voor kerst moeten de eerste wetten door het parlement.

De media morde de afgelopen weken al een beetje. Wanneer kan de nieuwe regering eindelijk aan de slag? Er is zo veel te doen. Praktisch ligt de Duitse politiek al sinds september stil. Daar zijn de nieuwe ministers zelf zich maar al te goed bewust van. De nieuwe kabinetschef Peter Altmaier verwoordde het als volgt. “Bedankt voor de gelukwensen. Maar nu stropen we de mouwen omhoog.”

Angela Merkel wordt dinsdag voor de derde keer als bondskanselier van Duitsland gekozen en woensdag ‘geïnstalleerd’. Dan moet het kabinet hard aan de slag. Al voor de Kerst willen de nieuwbakken ministers al een aantal plannen in de Bondsdag brengen. Duitslandnieuws zet een paar van die haastklussen op een rij.

Eerste wetswijziging al voor Kerst

De nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Andrea Nahles (SPD) moet al twee dagen na haar beëdiging in de Bondsdag van dinsdag aan het eerste hoofdstuk van de pensioenplannen van de nieuwe regering in het parlement bespreken. Ze zal een wetswijziging voorstellen die het onmogelijk maakt om de pensioensbijdrage te laten dalen van 18,9 naar 18,3%.  Ze voorkomt daarmee een ontlasting van de burgers van 6 miljard euro en geeft daarmee de nieuwe regering speelruimte om de pensioenen anders in te richten.

Op het verlanglijstje van Merkel 3 staat dat moeders een hoger pensioen moeten krijgen en werknemers moeten na 45 jaar arbeid met pensioen kunnen gaan zonder dat ze er op worden gekort. Dit alles moet al op 1 juli 2014 ingaan en daarom heeft Nahles haast.  Verwacht wordt dat ze ook al snel met voorstellen zal komen om het algemeen minimumloon mogelijk te maken. Zo wordt het sociale gezicht van Merkel al voor Kerst een beetje zichtbaar.

Schäuble spoedt zich naar Brussel

Ook minister Wolfgang Schäuble van Financiën heeft nauwelijks tijd voor zijn beëdiging. Hij moet woensdag naar Brussel waar zijn Europese collega’s samenkomen. Ze praten over hoe banken in de toekomst gered moeten worden wanneer ze op omvallen staan. Hier moet een beslissing over vallen voordat de Europese regeringsleiders elkaar donderdag en vrijdag treffen. En dat is nog lang niet het enige punt op Schäubles agenda. Daar staan ook nog onderwerpen als het stabiliseringsmechanisme ESM en net na de jaarwisseling gaat het alweer over de hervormingen van Griekenland.

Hoofdpijndossier voor Gabriel

SDP-leider Sigmar Gabriel krijgt het ‘superministerie’ Economie en Energie onder zijn hoede. Een enorme klus waarbij hij verantwoordelijk wordt voor de vastgelopen Energiewende. Met hervormingen moet hij voorkomen dat de energieprijs nog verder stijgt en dat tegelijkertijd de omschakeling naar duurzame energie wordt voortgezet. Intussen hijgen zowel de Europese Unie als het Duitse bedrijfsleven in zijn nek als het gaat om lastenverlichting voor bedrijven rond de stroomprijs. Concurrentievervalsing volgens Brussel, de ondernemers stellen dat ze zonder niet kunnen overleven. Dit hoofdpijndossier moet al voor Pasen worden opgelost.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: