Ga naar inhoud

Campagnestrateeg Job Janssen: ‘Angst voor Merkel nog altijd groot onder SPD-leden’

Niemand twijfelt er aan dat de SPD-leden morgen instemmen met deelname aan de grote coalitie. Dat zegt ook de Nederlandse campagnestrateeg Job Janssen uit Berlijn die deze zomer meewerkte in het SPD-campagneteam. Toch is de angst onder de leden groot voor de coalitie met Merkel. De vorige keer sneeuwde de SPD volledig onder. Dat willen ze niet nog een keer.

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

In de afgelopen weken hebben de SPD-leden per brief hun voorkeur kunnen uitbrengen. Het is een simpel ‘ja’ of ‘nee’. De Nederlandse campagnestrateeg Job Janssen ontwierp de ‘Amerikaanse strategie’ van de SPD om langs de deuren te gaan. Derk Marseille van Duitslandnieuws sprak met hem over hoe de SPD kan voorkomen opnieuw ‘opgegeten’ te worden door Merkel.

Wordt het een ‘ja’ of een ‘nee’?

Het wordt een ‘ja’. Hoewel de media heel graag zouden willen dat het nog een spannende race wordt, kan ik me heel moeilijk voorstellen dat de SPD-leden zaterdag tegen het coalitieakkoord gaan stemmen.

Maar de voortekenen bedriegen toch niet? De jongerenorganisatie heeft ook tegen gestemd…

Dat is wat de media graag willen zien. De jongerenorganisatie ‘Juso’s’ hebben inderdaad tegengestemd. Maar dat is ook wel hun rol om een beetje de luis in de pels te zijn.  Het is een coalitieakkoord waarbij de SPD hartstikke veel heeft binnengehaald, zeker ook op het gebied van de sociale arbeidsmarkt, noem maar op. Je moet ook nagaan, wat gebeurt er wanneer er ‘nee’ wordt gestemd. Dan verkeert de partij direct in een grote crisis en ik denk dat de leden die druk heel goed voelen.

Hoe worden ze daar dan van bewust gemaakt? Want in alle reportages zie je mensen die bang zijn dat de SPD er slechter uitkomt.

De SPD heeft een enorme ronde gemaakt langs de deelstaten. Daar zijn echt paardenmiddelen ingezet..

..Welke?

Nou, ze hebben bijvoorbeeld Hannelore Kraft overal ingezet. Dat is de meest populaire SPD-politica op dit moment. Zij gaat dan ook naar de moeilijkste gebieden toe. En Sigmar Gabriel en andere bobo’s zijn het hele land doorgereisd om de leden aan te sporen om toch wel ‘ja’ te stemmen.  Wat je ook ziet is dat heel veel leden nu al gestemd hebben – al 300.000 – wat de grote betrokkenheid toont. De media laten graag zien dat er één of twee dissidenten bij zitten.

  • Beluister het hele interview van Derk Marseille met Job Janssen over de trauma’s die de SPD nog heeft van Merkel en hoe de partij dit keer wil voorkomen om opgegeten te worden door de CDU:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: