Ga naar inhoud

Meest vruchtbare stukje van Duitsland ligt net over de grens bij Emmen

Het district Cloppenburg net over de grens bij Emmen hoort tot één van de meest vruchtbare gebieden van Duitsland. Dat is in Duitsland zeldzaam goed nieuws, want het land heeft al jaren het laagste geboortecijfer van Europa, iets wat de overheid wanhopig probeert te keren. Het geheim van Cloppenburg; het merendeel van de inwoners is katholiek en heeft een vrijstaand huis.

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De toekomst van Duitsland lijkt in het noord-westen van deelstaat Nedersaksen te liggen. Al jaren wordt in het district Cloppenburg de meeste kinderen van Duitsland geboren. Een vrouw brengt daar gemiddeld 1,7 kind ter wereld, dat is ver boven het landelijke gemiddelde van 1,4. Dit blijkt uit de jongste cijfers van Landesbetrieb für Statistik und Kommunikationstechnologie Niedersachsen (LSKN) over 2011. Ook wonen in Cloppenburg de meeste jongeren. Volgens dit rapport is 22,2% van de bevolking onder de 18 jaar. Landelijk absoluut een hoogtepunt, waar het gemiddelde op 16,4% ligt.


Grotere kaart weergeven

Klaus Niemann is woordvoerder van de stad ligt een tipje van de sluier op van ‘het geheim van Cloppenburg’ in de Weser Kurier. Volgens hem ligt het deels aan het feit dat de stad zo landelijk gelegen is. Het thema kinderen zou veel meer aanwezig zijn dan in grote steden. Maar van stadjes zoals Cloppenburg met zo’n 33.000 inwoners, daar heb je er honderden van in Duitsland.

Katholieken

Een andere reden ziet Niemann in de religieuze overtuiging van het gebied; zo’n 60% van de inwoners is rooms-katholiek. “Cloppenburg is een katholieke enclave in het verder overwegend protestantse Nedersaksen.” En dan zijn er in de 90’er jaren ook nog veel Russische Duitsers naar de regio getrokken. Een vijfde van de Cloppenburgers heeft Russische wortels. En zij hadden traditioneel grote gezinnen. “Gezinnen met 12 kinderen waren geen uitzondering”, herinnert Niemann zich.

Vrijstaand huis

Vandaag de dag zijn de Russische Duitsers goed geïntegreerd. Niemann: “Ze bouwen huizen als alle andere mensen hier.” Huizen bouwen, ook al zo’n thema uit dit district. En misschien ook wel de reden waarom er zoveel kinderen wonen. Nergens in de stadsregio Bremen-Oldenburg zijn er zoveel vrijstaande huizen als juist in Cloppenburg. Ook het aantal koopwoningen is met 66,6% één van de hoogste percentages. “Het is hier niet zo gebruikelijk om te huren”, zegt Niemann. “Daarom stimuleert het stadsbestuur mensen ook om een eigen huis te bouwen. De grondprijs is ook lager dan op de vrije markt. En dat is gezinsvriendelijk en betaalt zich uit. Want wie een huis bezit, die blijft.”

Nog een reden om te blijven is de goede zorg voor kinderen, zegt Brigitte Kleinheider, van het bureau voor kinderopvang in Cloppenburg eveneens in de Weser Kurier. “Het lukt eigenlijk altijd om een kind te plaatsen”, iets wat op veel andere plekken in Duitsland verre van vanzelfsprekend is. Sinds 2007 bestaat het bureau, gefinancierd door de lokale overheid. Het zorgt voor voldoende oppasmoeders en hun opleiding. En de vraag stijgt.

Jonge mensen blijven

Toch was de koppositie van Cloppenburg ooit beter. In 2006 werden hier nog 1,9 kinderen per vrouw geboren, terwijl het landelijke gemiddelde op 1,3 lag. En grote gezinnen waren niet zeldzaam. In Duitsland wordt de bondspresident (nu Joachim Gauck) peetvader van elk zevende kind van een gezin. “In jaren ’90 kwam dat best wel eens voor”, vertelt Niemann. “Nu is dat wel zeldzaam.” Maar hij is niet bezorgd over deze ontwikkeling. “De vele jonge mensen die nu in Cloppenburg wonen, zullen vanwege de goede economische situatie van het gebied hier ook werk vinden, blijven en kinderen krijgen.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: