Ga naar inhoud

Salarisverschil mannen en vrouwen in Duitsland en Nederland boven gemiddeld groot

Mannen worden binnen Europa nog altijd beter betaald dan vrouwen voor het gelijke werk, maar Duitsland maakt het wel heel gortig. Het gemiddelde verschil in Europa is 16,2%, maar in Duitsland ligt het op 22,2%. Ook in Nederland is het onderscheid met 18,5% bovengemiddeld hoog.

De Europese Commissie bracht maandag naar buiten dat mannen nog altijd beter betaald worden dan vrouwen voor gelijk werk. Het gemiddelde verschil in Europa is 16,2%. Daarmee werken vrouwen 59 dagen per jaar voor niets, volgens de commissie. Een jaar eerder werd het onderzoek ook gehouden, toen was het resultaat hetzelfde. Tussen 2008 en 2011 werd het verschil wel kleiner, maar dat had meer te maken met lagere lonen voor mannen dan hogere salarissen voor vrouwen.

Nederland en Duitsland bovengemiddeld

Opvallend is dat de ongelijkheid in Duitsland met 22,2% nog veel hoger ligt. Ook Nederland ligt boven het gemiddelde. Hier krijgen mannen 18,5% meer betaald dan vrouwen. In Slovenië is het verschil het kleinste. Daar krijgen mannen een hoger salaris van 2,3%, Estland spant de kroon met 27,3%.

Volgens de Europese Commissie is het grootste probleem dat wetten die het verschil zouden moeten opheffen nog onvoldoende worden doorgezet. Bovendien zouden vrouwen niet genoeg in opstand komen tegen de ongelijkheid.

Foto: Flickr by dharma communications

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: