Ga naar inhoud

Faillissementen in Duitsland tussen januari en september met 8,6% gedaald

In Duitsland zijn in de maanden januari tot september dit jaar 19.924 bedrijven failliet gegaan. Dat is volgens het Statistisches Bundesamt (Destatis) een daling van 8,6% in vergelijking met het jaar er voor. In Nederland konden juist 14% meer bedrijven hun rekeningen niet meer betalen, maar het CBS ziet wel lichtpunten.

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Niet alleen het aantal faillissementen bij bedrijven in Duitsland is gedaald, ook het aantal privépersonen dat de rekeningen niet meer kon betalen daalde in dezelfde periode met 7,1% in vergelijking met 2012. Het ging om 69.264 mensen. Samen met alle andere private schulden en wanbetalers ging het om 6,5% minder gevallen in vergelijking met vorig jaar. Het totale bedrag dat schuldeisers terug willen is 23,7 miljard euro. In 2012 was dat nog 39,3 miljard.

Nederland 14% meer

Het lijkt een compleet omgekeerde trend met Nederland te zijn. Daar vroegen in dezelfde periode 7.097 bedrijven een faillissement aan, dat is 14% meer dan het jaar ervoor. Maar het CBS ziet voor Nederland lichtpuntjes. In september ging het minste aantal bedrijven failliet van 2013.

Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) Bron: CBS
Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) Bron: CBS

 

Dat dit aantal in oktober toch weer steeg heeft volgens het bureau vooral te maken met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk verschillen, zegt het CBS. “Voor een beter beeld van de ontwikkeling van het aantal faillissementen wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde. In oktober kwam dit gemiddelde uit op 649. Het gemiddelde is voor de derde achtereenvolgende keer lager dan in de voorgaande maand.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: