Ga naar inhoud

Münster beste stad van Duitsland dicht bij Nederlandse grens

In Duitsland heb je het als stad getroffen wanneer er een autofabriek staat. Ze staan allemaal hoog op de stedenranglijst 2013 van Wirtschaftswoche. Maar ze liggen niet allemaal om de hoek van Nederland, met een geheel Beierse top 3. Daarom kijkt Duitslandnieuws naar de steden die dichter bij Nederland liggen. Münster komt dan als beste uit de bus.

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Top 10 beste Duitse steden vlakbij Nederland

Stad (plaats op algemene ranglijst Duitsland) aantal kilometers per auto verwijderd van Utrecht

 1. Münster (12) 204 km van Utrecht
  In Münster zijn ook mensen boven de 55 jaar relatief vaak aan het werk. Zeker 46,1% heeft een baan, tegen het landelijke gemiddelde van 42,2%. Daarmee is Münster 9e van Duitsland. In de universiteitsstad met het Centrum voor Nederlandstudies heeft maar liefst een derde van de inwoners een baan in de wetenschappelijke wereld. Bovendien is het ook nog eens de snelst groeiende stad van Duitsland. Daar tegenover staat dat de politie in Münster in vergelijking met andere steden weinig zaken oplost. Met 42,6% staat de stad op plaats 71, de laagste plek op de ranglijst van Duitse steden met meer dan 100.000 inwoners. Ook scoort de stad niet zo goed met het behaalde BBP per persoon.
 2. Düsseldorf (14) 196 km
  Huurwoningen in Düsseldorf zijn gewild, per vierkante meter ligt de prijs op 8,80 euro, waarmee de stad op de 8ste plaats staat in Duitsland. Düsseldorfers zijn productief, het gemiddelde BBP ligt op 82.548 per persoon en heeft daarmee de 6de positie van het land. Minpunten zijn de hoge criminaliteit en de hoge werkeloosheid bij jongeren.
 3. Bonn (18) 255 km
  De voormalige hoofdstad van West-Duitsland heeft één van de hoogst opgeleide inwoners van het land (8ste). Ze zijn ook nog eens productief, met een BBP van 83.463 euro ligt Bonn op de 5e plek van Duitsland. Daarnaast verdient 36,1% van de inwoners hun geld in de wetenschap. Minpunt, in Bonn wonen weinig mensen met een ingenieursdiploma.
 4. Keulen (20) 232 km
  Keulen heeft veel hotelovernachtingen en een derde van de Keulse inwoners verdient zijn inkomen in de wetenschappelijke dienstensector. Minpunten zijn de hoge criminaliteit en het afnemende BBP.
 5. Koblenz (27) 323 km
  Veel forensen reizen elke dag naar Koblenz en maar weinig inwoners ontvangen een werkloosheidsuitkering. Ook kan de stad steeds meer rekenen op toeristen. Minpunt: redelijk hoge criminaliteit.
 6. Oldenburg (33) 309 km
  Oldenburg hoort bij de steden waar de meeste scholieren een diploma halen en dan ook nog eens één waarmee ze zich toegang verschaffen tot onderwijs. In de stad werkt 30% in de wetenschappelijke dienstensector. Minpunt is dat met 40,3% relatief weinig mensen boven de 55 jaar nog werk hebben.
 7. Leverkusen (36) 216 km
  Leverkusen is zelfs de beste van Duitsland als het gaat om het aantal scholieren dat met een diploma school verlaat. Ook hebben relatief veel mensen een baan. En met een BBP van 81.903 euro per persoon, hoort Leverkusen tot de 7 productiefste steden van Duitsland. Minpunt: het aantal hotelovernachtingen loopt terug.
 8. Aken (37) 195 km
  In Aken is het aandeel van aantal werkenden met een ingenieursdiploma 5%. Dat hoort bij de hoogsten in Duitsland. Minpunt is dat met 38,3% relatief weinig mensen boven de 55 jaar nog werk hebben.
 9. Osnabrück (38) 221 km
  Osnabrück heeft veel forensen en veel scholieren hebben met hun diploma toegang tot hoger onderwijs. Een minpunt daarbij is dat relatief weinig scholieren daadwerkelijk het hoger onderwijs afronden.
 10. Bielefeld (42) 270 km
  De criminaliteit is laag in Bielefeld. De stad staat 16e op de ranglijst van veiligste steden in Duitsland. Mensen boven de 55 jaar hebben met 46,1% vaker een baan dan het landelijke gemiddelde. En scholieren verlaten hun school bovengemiddeld vaak met een diploma,

Bron: IW Consult, ImmobilienScout24, WirtschaftsWoche

Regio Frankfurt am Main

Uit de test van Wirtschaftswoche blijkt dat ook de regio Frankfurt am Main sterk is vertegenwoordigd in de lijst van beste steden van Duitsland. Maar het ligt net te ver weg van de Nederlandse grens om bij de bovenstaande lijst te horen. Toch verdienen deze steden zeker aandacht.

 1. Frankfurt am Main (6)
 2. Darmstadt (8)
 3. Heidelberg (9)
 4. Mainz (10)
 5. Wiesbaden (19)
 6. Würzburg (23)

Bekijk de hele lijst

Foto Flickr by Reinhard Fürstberger CC
München gezien vanaf de Olympiatoren. Op de voorgrond de BMW-fabriek. Foto Flickr by Reinhard Fürstberger CC

Top 10 beste steden van Duitsland

 1. München
  De aantrekkelijkste woningmarkt. De tweede beste arbeidsmarkt van Duitsland, de derde beste economische structuur en vierde op de ranglijst van beste leefkwaliteit. De Beierse hoofdstad doet in alle categorieën mee in de top en is daarmee de aantrekkelijkste stad van Duitsland. Meer dan de helft van de vrouwen werkt en het aantal stageplekken groeit. Zo’n 8% van de mensen in München heeft schulden en slechts 3,8% krijgt een werkloosheidsuitkering. Een baby die in München wordt geboren, wordt gemiddeld 81,9 jaar oud. Een nadeel aan al die mooie cijfers zijn de hoge prijzen op de woningmarkt. Nergens in Duitsland zijn de huizen duurder, voor koophuizen 4.155 euro per vierkante meter. Ter vergelijking, bij nummer twee Freiburg is dat meer dan 1000 euro per vierkante meter minder; 2.974 euro.  Dat is goed vergelijkbaar met Amsterdam waar deze prijs op 2.978 per m2 ligt.
 2. Ingolstadt
  In de stad waar de Audi-fabriek staat wordt goed gescoord op werkgelegenheid, slechts 3,1% krijgt een werkeloosheidsuitkering. Bovendien is het de tweede stad van Duitsland qua aantaal ingenieurs, 6,2% van de bevolking heeft dit beroep. Ook heeft maar 7,3% schulden en er is weinig criminaliteit. Per 100.000 inwoners werden er 7.087 strafbare feiten gepleegd, daarmee is Ingolstadt 5e van Duitsland. Een minpunt zijn de hoge lonen die werkgevers moeten betalen. De gemiddelde werknemer in Ingolstadt kost 50.237 euro.
 3. Erlangen
  Geen enkele stad in Duitsland heeft zo weinig werklozen als Erlangen, slechts 2,8% krijgt een uitkering. Bijna een derde is hoger opgeleid, daarmee staat de stad ook op de eerste plek in Duitsland.
 4. Wolfsburg
  Ook in de stad van de VW-fabrieken wonen veel ingenieurs. Zo’n 10% heeft een dergelijke studie achter de rug en daarmee staat Wolfsburg eenzaam aan de top.
 5. Stuttgart
  Creatieve Schwaben, de meeste patenten worden aangevraagd door inwoners uit Stuttgart. Vorig jaar waren dat er 1.376 per 100.000 inwoners. Daarmee ligt de stad ver voor op nummer twee Ingolstadt waar ‘slechts’ 679 patenten werden aangevraagd per 100.000 inwoners.
 6. Frankfurt am Main
  Bankenmetropool en vastgoedmekka, maar ook de stad met de meeste strafbare feiten per 100.000 inwoners; 16.310  waren het er in 2012. Daarmee voeren de Frankfurters de lijst aan voor Düsseldorf en Keulen. Wel positief zijn de perspectieven voor jongeren; ze komen betrekkelijk eenvoudig aan een stageplek. Frankfurt is de zesde duurste stad van Duitsland, per vierkante meter betaal je 2.620 euro.
 7. Regensburg
  De Regensburgers horen tot de productiefste steden van Duitsland. Met een bruto binnenlands product (BBP) van 75.434 euro, staan ze op de vijfde plek in Duitsland. Daarentegen zijn ook de huizen duur. Met 2.766 euro per m2 is de stad na München en Freiburg het duurste van Duitsland.
 8. Darmstadt
  Darmstadt is de derde groenste stad van Duitsland, zo’n 45% van de stad is groen. Bovendien zijn de mensen ook relatief hoog opgeleid en er zijn maar weinig scholieren die hun school niet afmaken.
 9. Heidelberg
  Nergens in Duitsland zijn zoveel ziekenhuisbedden beschikbaar als in Heidelberg (202 per 100.000 inwoners). Ook het aantal artsen per 100.000 inwoners is met 393 het hoogste van het land.  Bovendien is 45,2% van de stadsoppervlakte beschikbaar voor vrijetijdsbesteding. Het aantal werkende vrouwen (38%) valt wel tegen.
 10. Mainz
  De hoofdstad van deelstaat Rijnland-Palts heeft een levendige vastgoedmarkt. Slecht voor de huurders, zij betalen 8,71 euro per vierkante meter, maar voor verhuurders is het wel goed nieuws. Maar het laat wel zien dat een huurwoning gewild is in Mainz. Binnen 9 dagen is de gemiddelde woning alweer van de huurmarkt af. En dat terwijl slechts 13,2% van de stad bestemd is voor vrijetijdsbesteding. Ook is het één van de steden waar de minste kinderen geboren worden, gemiddeld 1,2 per vrouw. Dat zal ook te maken hebben met het feit dat het een studentenstad is. Veel vrouwen zijn nog jong.

Bekijk de hele lijst

 

Foto Flickr by Lars Steffens CC

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: