Ga naar inhoud

Duitse export klimt naar recordniveau: 99,1 miljard in oktober

De Duitse exporteurs hebben een recordomzet gehaald. In oktober wisten ze voor 99,1 miljard euro naar het buitenland te verkopen. Zo veel werd er binnen één maand nog nooit verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse CBS. De invoer steeg ook boven verwachting, waardoor het handelsoverschot kon dalen.

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Het record betekent uiteraard dat er ook meer is omgezet in vergelijking met oktober 2012. Het gaat volgens het Statistisches Bundesamt om een stijging van 0,6%. Vooral de handel naar landen buiten de eurozone nam toe. Polen is daarvan een goed voorbeeld, hier was een plus te zien van 6,2%. De uitvoer binnen de eurozone kromp met 0,1%, de export buiten Europa ging achteruit met 1,3%.

Import stijgt met 2,9%

Vergeleken met september groeide de export met 0,2%. Door persbureau Reuters bevraagde economen hadden deze toename verwacht. De invoer in Duitsland is met 2,9% gestegen, terwijl analisten een groei van 1,6% hadden verwacht. “Dat is een goed bericht voor de eurozone”, zegt econoom Christian Schulz van de Berenberg Bank tegen Wirtschaftswoche. “Dit kan de crisislanden helpen hun export weer te verbeteren.”

Het zo bekritiseerde handelsoverschot van Duitsland is gedaald naar 17,9 miljard euro. In september was dat nog 20,3 miljard. “De handelspartners profiteren van het aansterkende Duitsland”, zegt econoom Stefan Schilbe, van HSBC Trinkaus. “Ze leveren meer halffabricaten als staal en machineonderdelen, die in Duitsland weer verder bewerkt worden. Daarmee zal het handelsoverschot weer gaan dalen.”

Kleine groei

In totaal werd er van januari tot oktober 2013 voor 917 miljard euro uit Duitsland geëxporteerd. Dat is ook de consequentie van de krimp van 0,7% in 2012. De exportorganisatie BGA verwacht daarom voor dit jaar een kleine plus van 1%.

Foto: Flickr by Reinhard_Schuldt ( Brigitte Schuldt)

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: