Ga naar inhoud

Duitse centrale bank verwacht krachtige groei Duitse economie

Meer economische groei, meer banen en geen nieuwe schulden maken. De Duitse centrale bank verwacht dat er mooie tijden aanbreken. De experts verwachten dat het bruto binnenlands product (bbp) met 1,7% stijgt. Als enige gevaar ziet de Bundesbank het door de toekomstige regering voorgenomen algemeen minimumloon.

De Duitse conjunctuur gaat komend jaar nog harder omhoog dan eerst werd verwacht. Dat stelde de Duitse centrale bank vrijdagmorgen in het maandelijkse rapport. De Bundesbank verhoogt een eerdere prognose van 1,5% naar een groei van 1,7%. In 2015 moet het zelfs 2% worden. Daarmee zal de sterkste economie van Europa viermaal zo hard groeien als op dit moment het geval is.

Lage rente

“De Duitse economie staat er goed voor”, zegt voorzitter Jens Weidmann (foto) van de Bundesbank. “Het aantal werklozen is laag, de werkgelegenheid stijgt en de loonsontwikkeling normaliseert zich.” Bovendien blijft de rente laag. “Deze factoren ondersteunen de koopbereidheid van consumenten en zijn een goede drijfveer voor de woningbouw.” Vooral ook omdat de inflatie met 1,3% volgend jaar en het jaar erna 1,5% laag blijft. Ondernemers zullen volgens de centrale bank meer geld steken in machines en apparaten.

Het aantal mensen met een baan zal komend jaar verder oplopen, zo verwacht de Bundesbank. Het aantal werklozen zal rond de 2,9 miljoen mensen blijven schommelen. Ook de staat profiteert van de mooie cijfers. In 2015 wordt een overschot van 0,5% van het bbp gehaald, waarmee de begroting in balans komt. Bij deze prognose zijn de plannen van CDU/CSU en SPD nog niet meegerekend.

Minimumloon gevaarlijk

De centrale bank uit meteen ook kritiek op het coalitieakkoord. “Maatregelen zoals het minimumloon zullen het succes van van de goede conjunctuur kunnen beschadigen”, stelt Weidmann. Andere risico’s ziet de voorzitter van buiten de Duitse grenzen komen. “De hoge schulden en structurele problemen in Europese landen die getroffen zijn door de crisis zullen ook hun uitwerking hebben.”

Foto: Deutsche Bank

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: