Ga naar inhoud

Interne strijd Alternative für Deutschland brengt succes bij Europese verkiezingen in gevaar

De eurokritische partij Alternative für Deutschland (AfD) wil graag meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen in mei komend jaar. Maar in plaats van hard te werken aan de voorbereiding van de verkiezingscampagne is de partij vooral druk met zichzelf. In Hessen opereert een interim-bestuur en een aantal leden stelt radicale eisen.

Steeds weer worden de leden van AfD er blij van; een blik werpen op de laatste peilingen. Met 4% houdt de partij de liberale FDP steeds achter zich. De liberalen schommelen sinds het verdwijnen uit de Bondsdag nog altijd rond de 3%. En het resultaat in mei kan voor de eurocritici zelfs nog hoger worden, de kans is groot dat de partij over de horde van 3% springt. Partijleider Bernd Lucke heeft er tenminste alle vertrouwen in. “Dat lukt ons makkelijk.”

Interne strijd

Er is alleen een probleem. Binnen enkele regioafdelingen van de partij is een flinke interne strijd uitgebroken. Sinds enkele weken roeren enkele leden zich. Er worden e-mails met beschuldigingen over en weer gestuurd. In Hessen eindigde een partijbijeenkomst onlangs in een chaos. Het ging er zo hard aan toe dat de leiding is vervangen door een interim-bestuur. Op 14 december moet een nieuwe leiding gekozen worden.

Ook in Noordrijn-Westfalen rommelt het. Daar werd pas na veel rumoer een bestuur gekozen. In Rijnland-Palts is het bestuur inmiddels ook al vervangen. In Saksen lijkt de situatie wel rustig te zijn. Daar bereid de partij zich voor op de komende deelstaatverkiezingen onder leiding van de 38-jarige ondernemer Frauke Petry. Volgens de peilingen kan AfD een geduchte concurrent zijn voor de regerende partijen CDU en FDP.

Euforie vervlogen

Maar de euforie na de landelijke verkiezingen op 22 september, waar de partij met 4,7% net niet de kiesdrempel van 5% haalde, is in delen van de partij vervlogen. Zo werd vanuit Hessen een brandbrief naar partijleider Lucke gestuurd. Na de ‘beschamend verlopen partijbijeenkomst’ zou de partij ‘gezichtsverlies geleden hebben’ die niet alleen tot Hessen beperkt zou blijven.

Lucke stelt tegenover Spiegel Online dat de totale situatie binnen de partij minder dramatisch is. Afdelingen in bijna alle deelstaten zouden ‘rustig zijn’. Alleen in Hessen zou het conflict de pan uit gerezen zijn. Volgens de hoogleraar uit Hamburg moet er een kandidaat gekozen worden die op consensus gericht is.

Sociale vaardigheden ontbreken

Zoals vele jonge partijen die zich naast CDU/CSU en FDP probeerden op te richten, kampt AfD met intriges. Een woordvoerder van de partijafdeling uit Hessen verwoordde het naar Lucke in een e-mail, waar Der Spiegel de hand op wist te leggen. “Deze discussies worden zo vaak op een onvoorstelbaar harde en onvermurwbare toon gevoerd, dat ik me afvraag; waarom is er binnen de AfD een duidelijk tekort aan sociale vaardigheden? Gaat het er ook bij andere partijen ook zo aan toe? Of houdt men daar wel rekening met elkaar?”

Foto Flickr by blu-news.org
Partijbijeenkomst AfD in München. Foto Flickr by blu-news.org

Radicale standpunten

Het botst bij de AfD niet alleen tussen personen, maar ook over standpunten. Terwijl de eurocritici eigenlijk in januari op een landelijke bijeenkomst de partij inhoudelijk klaar wil stomen voor de Europese verkiezingen. Omdat het thema ‘islam’ de gemoederen in het bijzonder beroert, heeft Bernd Lucke onlangs tien stellingen rondgestuurd waarover gediscussieerd moet worden. Lucke maakt zijn eigen standpunten ook al bekend. “Bij Duitsland horen waarden als gastvrijheid en tolerantie. Dat geldt ook tegenover andersgelovigen. Hou rekening met religieuze gevoelens en provoceer niet”, zo schreef hij in een e-mail. Daar zijn lang niet alle partijleden het mee eens, zij willen een meer anti-islamkoers volgen. Van buiten de partij klinkt steeds vaker de bezorgde kritiek dat rechts-extremisten infiltreren binnen de AfD.

Rond verschillende thema’s wordt door de 17.000 partijleden gediscussieerd. Bij een werkgroep uit Hessen geldt de koers van Lucke, waarbij elke EU-lidstaat zelf mag beslissen of het in de eurozone blijven kan, als erg gematigd. “In principe moet niet alleen het uiteenvallen van de eurozone, maar ook het uiteenvallen van de EU zelf ter discussie staan, zonder dat de wereld vergaat”, zo klinkt het daar. De hele EU wordt op de korrel genomen. “Onze standpunten over de EU kunnen niet extreem genoeg zijn. De pers mag ons met hoon en haat bejegenen, de kiezers zullen ons er voor belonen”, zo schrijft de werkgroep.

Niet met Wilders

De AfD, die altijd fel reageert wanneer ze in de rechts-populistische hoek worden neergezet, balanceert op een dun koord. Om niet in deze hoek te belanden, sluit Lucke samenwerking met Front National uit Frankrijk en de PVV van Geert Wilders uit. “In geen geval zullen we samenwerken”, stelde Lucke beslist. Voor 2014 moet de hoogleraar macro-economie uit Hamburg alle neuzen dezelfde kant op krijgen. “Dan sluiten we de rijen en zullen we met grote slagvaardigheid aan de verkiezingscampagne voor Europa beginnen.”

Foto boven: Flickr by JamesReaFotos

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: