
Het meer ligt er stil bij. Het blauw van het water wordt haast weerspiegeld onder de besneeuwde bergtoppen aan de horizon. Zeilbootjes varen gemoedelijk hun rondjes. Wie in de regio Starnberg ten zuiden van München woont, heeft het goed. Dat ligt niet alleen aan het idyllische landschap, maar ook aan de portemonnee van de inwoners. In 2014 puilt de knip in deze regio het meeste uit. Net als dit jaar. Dat blijkt uit de cijfers van het marktonderzoeksbureau GfK, welke Handelsblatt alvast mocht inkijken.
De 129.500 mensen die in het district Starnberg wonen hebben gemiddeld genomen 31.438 euro per jaar per persoon te besteden. Dat is bijna 48% boven het gemiddelde in Duitsland. Daarmee is de regio het rijkste ‘Kreis‘ van Duitsland. Nummer twee is Hochtaunus in Hessen, net ten noorden van Frankfurt am Main. Daar ligt de gemiddelde koopkracht op 30.759 euro. München is als derde geëindigd met 30.099 euro en is daarmee de rijkste stad. Ter vergelijking, het landelijke gemiddelde ligt op 21.179 euro. Andere rijke steden zijn Erlangen en Düsseldorf.
Volgens GfK heeft Duitsland volgend jaar in totaal 1,7 biljoen euro te besteden. Daarmee zal Otto Normalverbraucher – de gemiddelde Duitser – per persoon 586 euro (2,85%) meer op zak hebben dan dit jaar. Als het inflatiecijfer volgens prognose rond de 1,7% blijft liggen en de loonontwikkeling stabiel blijft, dan kunnen de Duitsers rekenen op een groei van hun koopkracht met 1,1%, zegt GfK-onderzoeker Simone Baecker-Neuchl tegen Handelsblatt.
Bekijk de interactieve kaart
Oosten blijft achter
Maar dat is de zonnige zijde van het verhaal. Ook wanneer de prognose gemiddeld genomen positief uitvalt. Lang niet iedereen in Duitsland gaat het zo goed als in Starnbergen of Hochtaunus. Nog altijd zijn de verschillen tussen deelstaten in Duitsland groot. Het verschil tussen oost en west tekent zich nog scherp af op de kaart. “Niet alle bevolkingsgroepen kunnen rekenen op een positieve koopkrachtontwikkeling”, zegt expert Baecker-Neuchl.
Of het nu om Saksen-Anhalt, Mecklenburg-Vorpommern of Thüringen gaat, het maakt geen verschil. Alle deelstaten in Oost-Duitsland liggen onder het landelijke gemiddelde. De meest oostelijke stad van het land Görlitz, aan de Poolse grens, is helemaal onderaan de lijst terug te vinden met een gemiddelde koopkracht van 16.030 euro. Dat is 24% lager dan de gemiddelde Duitser en 50% minder dan de Starnbergers.
Grote verschillen
Toch blijft deze berekening een gemiddelde en zegt het niet alles over wat individuele personen te besteden hebben. De verschillen liggen soms erg dicht bij elkaar. Zo is het district Gießen maar 50 kilometer verwijderd van Hochtaunus, terwijl de mensen daar zo’n 10.500 euro minder tot hun beschikking hebben.