Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duits MKB verwacht kwart miljoen nieuwe banen in 2014, Nederlandse werknemers zijn gewild - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duits MKB verwacht kwart miljoen nieuwe banen in 2014, Nederlandse werknemers zijn gewild

Het Duitse midden- en kleinbedrijf kan de banenmotor van 2014 worden. Voorzitter Mario Ohoven van belangenorganisatie BVMW verwacht 250.000 nieuwe vacatures voor volgend jaar. Het wordt voor de bedrijven steeds lastiger om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Daarom zijn Nederlandse werknemers steeds meer gewild.
Uitzendkrachten

De stemming is goed bij de Duitse mkb’ers. Belangenvereniging BVMW denkt dat er komend jaar een kwart miljoen arbeidsplaatsen bijkomen. “Als de voortekenen kloppen, dan gaat het echt om 250.000 nieuwe banen”, zegt voorzitter Mario Ohoven van het Bundesverband mittelständische Wirtschaft, in een interview met de Neue Osnabrücker Zeitung. “De ondernemers zien de toekomst positief tegemoet, ze willen investeren.” Dat geldt met name voor de branches machinebouw, autofabrikanten en in de elektrotechniek.

Het optimisme blijkt uit het onderzoek ‘Mittelstand im Mittelpunkt‘ [PDF] dat maandag werd gepresenteerd. Het onderzoek wordt sinds 1995 gehouden, Volgens de onderzoekers wil het Duitse mkb meer personeel aannemen dan ooit. Een derde van de 1500 bevraagde ondernemers verwacht mensen in dienst te willen nemen. Daarbij wil 29% meer geld investeren dan vorige jaren. De MKB’ers zijn goed voor een derde van de gehele Duitse omzet.

Nederlanders zijn gewild

Met deze verwachtingsvolle cijfers komt gelijk een nieuw probleem om de hoek kijken. Duitse ondernemers kunnen maar moeilijk aan goed gekwalificeerd en gemotiveerd personeel komen. Ohoven wil daarom dat het makkelijker wordt om werknemers van over de grens te halen. Nu al kijken Duitse werkgevers meer dan ooit reikhalzend over de grens om te zien of er goed opgeleide werknemers uit Nederland te halen zijn. Ook in Duitsland weet men inmiddels hoe hard de werkeloosheid in het buurland gestegen is. Die trend schiet harder omhoog dan in crisislanden Spanje en Griekenland

Steeds meer Nederlanders werken over de grens

Ondanks dat de lonen in Duitsland lager liggen, verkiezen steeds meer Nederlanders werken in Duitsland boven werkeloos thuis zitten. “Van de laatste jobbeurs in Venlo heb ik meteen een grote stapel sollicitaties meegenomen”, zegt Claudia Süß, Eures-adviseur uit Mönchengladbach tegen FAZ. Eures is een samenwerking van overheidsinstellingen binnen Europa die mensen aan beide kanten van de grens aan banen proberen te helpen. De grootste uitwisseling is er tussen Duitsland en Frankrijk, meer dan 40.000 Fransen werken tegenwoordig net over de grens in Duitsland. Het aantal Nederlanders ligt op 12.000, maar dat groeit harder dan bij andere landen.

Ook vanuit Polen komen relatief maar weinig mensen in Duitsland werken, zegt Eures-adviseur Regine Gebhardt-Hille uit Frankfurt aan de Oder. Ondanks het wegvallen van de barrière tussen beide landen in 2011 is de storm uitgebleven. “Slechts een kwart heeft echt een baan gekregen.” Vaak spreken de Polen geen Duits of zijn ze onvoldoende gekwalificeerd. Zelf spreekt Gebhardt-Hille vloeiend Pools. “Als je in Duitsland wilt werken en je spreekt de taal niet, dan is er maar weinig mogelijk. Ook niet als je in de bouw of in het magazijn wilt werken. Je moet tenminste de veiligheidsvoorschriften kunnen lezen. Anders krijgt de werkgever problemen.”

Werkloosheid in Nederland soms dubbel zo hoog

Die barrières spelen veel minder bij Nederlandse sollicitanten, zegt Wim Evers van Eures uit Enschede eveneens tegen FAZ. Hij legt de werkeloosheidscijfers aan beide zijden van de grens in zijn regio naast elkaar. “In sommige dorpen is de werkeloosheid dubbel zo hoog als in Gronau, net over de grens en 12 kilometer van Enschede. Daar is echt een groot potentieel dat niet benut wordt.” Daarom is hij druk bezig om betere samenwerking met Duitse werkgevers tot stand te brengen.

Aantal Duitse vacatures groeit

Claudia Süß organiseert intussen ‘speeddatings’ met potentiële werknemers uit Nederland. “Nederlandse werkgevers vind ik zeer open en flexibel als het gaat om het in dienst nemen van buitenlandse werknemers. Zij kijken al veel langer over de grens, omdat Nederland als klein land veel sneller daar op aangewezen is.” Volgens Wim Evers verandert het nu ook langzaam in Duitsland. In het eerste half jaar in 2013 had hij al 80 Duitse vacatures op zijn bureau liggen, viermaal meer dan vorig jaar. “Het lijkt er ook steeds meer op dat Duitse werkgevers hun vacatures niet kunnen invullen en dus dringend op zoek zijn.”

Duitse werkgevers zijn wel bang dat wanneer in Nederland de economie weer aantrekt de Hollandse werknemers weer een baan in eigen land verkiezen. Dat willen Evers en Süß vermeiden door een vaste kern van Duitse bedrijven te verzamelen die goed met Nederlandse werknemers overweg kunnen.

Foto: Flickr by Fertigbau

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: