Ga naar inhoud

RWE in zwaar weer: topman Peter Terium vraagt managers af te zien van loonsverhoging

De Nederlandse topman Peter Terium van de Duitse energiereus RWE verlangt van zijn managers een financiële pas op de plaats. Om te helpen bij de reorganisatie van het in zwaar weer verkerende concern vraagt hij hen om zich tevreden te stellen met een jaar zonder loonsverhoging. "Alle werknemers moeten hun bijdrage leveren."

Alle werknemers moeten hun steentje bijdragen aan de kapitaalkracht van RWE, vindt de Nederlandse topman Peter Terium. Daarom besloot de Raad van Bestuur dat alle RWE-werknemers op leidende posities het in 2014 zonder loonsverhoging moeten stellen. Dat deelde hij deze week in een brief aan alle werknemers mee, meldt Handelsblatt. “Het gaat er ook om een signaal te geven aan de aandeelhouders, de klanten en de politiek dat we er alles aan doen op RWE weer op de juiste koers te krijgen.”

Miljoenen

De geplande maatregel levert een besparing op van meerdere miljoenen. Terium kondigde in september al aan om het dividend te verlagen. De aandeelhouders moeten volgend jaar genoegen nemen met de helft.  Daarbij had de topman ook al aangekondigd dat het management zijn bijdrage zou leveren.

Zwaar weer

RWE – moederbedrijf van het Nederlandse Essent – verkeert in zwaar weer. Het concern gaat gebukt onder hoge schulden, en gelijktijdig eet de Energiewende de winst op. Daarom heeft Terium al het doel om 1 miljard euro op de jaarlijkse kosten te bezuinigen verhoogd naar 2 miljard. Ook de investeringen worden teruggebracht.

Met de ‘Nullrunde‘ voor managers stuurt Terium ook een duidelijk signaal aan de ondernemingsraad en de vakbonden. Ook van de mensen die volgens een cao voor RWE werken, verlangt de topman concessies. Wanneer de cao eind 2014 afloopt wil Terium dat ook daar een pas op de plaats wordt gemaakt, dat maakte hij twee weken geleden bekend bij de aandeelhoudersvergadering. Ook wil de RWE-top meer flexibiliteit bij de reorganisatie. Zo moet de vastgelegde ontslagbescherming die tot eind 2014 loopt niet verlengd worden. De vakbonden hebben zich al tegen beide maatregelen gekeerd. Zij willen zowel een loonsverhoging als een verlenging van de ontslagbescherming.

13.000 banen weg

Het na Eon grootste energieconcern van Duitsland werkt al aan een enorme reorganisatie. In 2016 moet het personeelsbestand terug zijn gebracht tot 61.000 mensen. Daarmee zijn binnen 5 jaar 13.000 banen verdwenen. Donderdag maakte de Britse dochter N-Power bekend de komende maanden 1460 arbeidsplaatsen te verhuizen naar India. Het gaat om banen van verschillende locaties. Nog eens 540 werknemers worden ondergebracht in een ander bedrijf.

In oktober gaf Terium al een schot voor de boeg door aan te geven hoezeer de Energiewende RWE dwingt het bedrijf anders in te richten. Hij gaf daarbij ook aan dat de oude koers onder zijn voorganger schuld had aan de huidige sombere vooruitzichten. Volgens Terium heeft RWE te lang gewacht om een andere koers in te zetten.

Winstdaling

RWE verwacht in 2014 duidelijk minder winst te maken. De reserveringen voor rentes, belastingen en afschrijvingen zal met 7,6 tot 8,1 miljard euro krimpen. Dit jaar was dat ook al 9 miljard. De nettowinst zal waarschijnlijk van 2,4 miljard dalen naar 1,3 tot 1,5 miljard euro.

Welke centrales moeten sluiten?

Bij de bezuinigingsplannen moet ook een aantal centrales in Nederland en Duitsland sluiten.

Nederland

  • Amer 8de kolencentrale in Geertruidenberg, moet begin 2016 dicht.
  • Moerdijk 2, De gascentrale in Moerdijk sluit nog dit jaar voor lange tijd de deuren.

Duitsland

Duitslandnieuws over RWE en dochter Essent

Foto: Foto: Flickr by Net4Gas, Ronald Hilmar sn CC

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: