Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Steeds meer banen in Duitsland maar ook de armoede neemt toe - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Steeds meer banen in Duitsland maar ook de armoede neemt toe

De cijfers zijn mooi. Nog nooit hadden zoveel mensen in Duitsland een baan als nu. Tegelijkertijd is ook het aantal mensen dat met armoede bedreigd wordt of langdurig in armoede leven op een hoogtepunt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Statistisches Bundesamt. Vooral vrouwen en de leeftijdscategorie 55 - 64 jaar lopen risico.

Niet alleen ouderen lopen risico, bij jongeren in de leeftijd tussen de 18 en 24 jaar dreigt bij een vijfde het armoedespook. Dat blijkt uit het  ‘Datenreport 2013’, een gezamenlijk onderzoek van statistici en sociologen.

Meer werkenden

Eerst het goede nieuws. Duitsland had met 41,5 miljoen mensen in dienst nog nooit zoveel werkenden. Tegelijkertijd is het arbeidsvolume lager dan in 1991. Dat is de hoeveelheid arbeid die is ingezet in het productieproces uitgedrukt in arbeidsjaren. Ook het aantal uur dat een werknemer aan het werk is, is de laatste 20 jaar duidelijk afgenomen. Een belangrijke reden daarvoor is dat steeds meer mensen gewild of ongewild in deeltijd werken.

Ondanks het groeiende aantal mensen dat aan de slag is, groeide de armoede in Duitsland. In 2011 was het aantal mensen dat de dreiging voelde van armoede gestegen naar 16,1 %, bij de vorige meting in 2007 was dat nog 15,2 %. De armoedegrens is gelegd bij mensen die minder te besteden hebben dan 980 euro per maand. Vooral in de leeftijdsgroep van 55 tot en met 64 jaar steeg het aantal mensen dat gevaar liep om onder die grens te belanden. In 2007 was dat nog 17,7 %, in 2011 al 20,5. Van de ondervraagde armen in 2011 was meer dan 40% al langer dan 5 jaar arm. In 2000 lag dat percentage nog op 27%.

Minder gezond

Mensen die rond de armoedegrens leven zijn ook minder gezond. Steeds meer mannen en vrouwen uit de arme groep beoordeelden hun gezondheid als ‘niet goed’ of ‘slecht’. Mensen die goed verdienden lieten een tegenovergestelde ontwikkeling zien. Armoede heeft ook zijn effect op hoe oud mensen worden, zo laat het onderzoek zien. De gemiddelde levensverwachting bij mannen uit de laagste inkomensgroep ligt bij de geboorte 11 jaar onder die van mannen die het meest verdienen. Bij vrouwen is dat verschil acht jaar.

Lees het hele rapport »

Foto: Flickr by DigitalArtBerlin CC

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: