
Niet alleen ouderen lopen risico, bij jongeren in de leeftijd tussen de 18 en 24 jaar dreigt bij een vijfde het armoedespook. Dat blijkt uit het ‘Datenreport 2013’, een gezamenlijk onderzoek van statistici en sociologen.
Meer werkenden
Eerst het goede nieuws. Duitsland had met 41,5 miljoen mensen in dienst nog nooit zoveel werkenden. Tegelijkertijd is het arbeidsvolume lager dan in 1991. Dat is de hoeveelheid arbeid die is ingezet in het productieproces uitgedrukt in arbeidsjaren. Ook het aantal uur dat een werknemer aan het werk is, is de laatste 20 jaar duidelijk afgenomen. Een belangrijke reden daarvoor is dat steeds meer mensen gewild of ongewild in deeltijd werken.
Ondanks het groeiende aantal mensen dat aan de slag is, groeide de armoede in Duitsland. In 2011 was het aantal mensen dat de dreiging voelde van armoede gestegen naar 16,1 %, bij de vorige meting in 2007 was dat nog 15,2 %. De armoedegrens is gelegd bij mensen die minder te besteden hebben dan 980 euro per maand. Vooral in de leeftijdsgroep van 55 tot en met 64 jaar steeg het aantal mensen dat gevaar liep om onder die grens te belanden. In 2007 was dat nog 17,7 %, in 2011 al 20,5. Van de ondervraagde armen in 2011 was meer dan 40% al langer dan 5 jaar arm. In 2000 lag dat percentage nog op 27%.
Minder gezond
Mensen die rond de armoedegrens leven zijn ook minder gezond. Steeds meer mannen en vrouwen uit de arme groep beoordeelden hun gezondheid als ‘niet goed’ of ‘slecht’. Mensen die goed verdienden lieten een tegenovergestelde ontwikkeling zien. Armoede heeft ook zijn effect op hoe oud mensen worden, zo laat het onderzoek zien. De gemiddelde levensverwachting bij mannen uit de laagste inkomensgroep ligt bij de geboorte 11 jaar onder die van mannen die het meest verdienen. Bij vrouwen is dat verschil acht jaar.
Foto: Flickr by DigitalArtBerlin CC