
De strijd van de Duitse regering tegen belastingzondaars doet de Duitse schatkist goed. Sinds het ministerie van Financiën in 2010 meerdere cd-roms wist te kopen met bankinformatie uit Zwitserland en Lichtenstein, stromen de achterstallige beslastingbetalingen en inkomsten uit boetes binnen. Het grootste deel daar van komt van belastingontduikers die zichzelf kwamen aangeven, de rest werd opgespoord door de belastinginspecteurs met behulp van de cd’s. Sinds dit voorjaar werd al 40% meer belasting opgehaald dan recordjaar 2012.
3,2 miljard
Tot nu toe is er voor 3,2 miljard euro binnengebracht aan kapitaal dat gestald stond in Zwitserland, Liechtenstein en Luxemburg, zo blijkt uit een rondgang van Handelsblatt langs de 16 Duitse deelstaten. Maar omdat de Zwitserse banken onder druk van Berlijn dreigen met het bekend maken van alle Duitse rekeningen met zwart geld, kan dit bedrag nog oplopen. “De grote Zwitserse banken zetten hier nu op in en de kleinere zullen binnen twee jaar volgen”, zegt belastingadvocaat Martin Wulf van Streck, Mack, Schwedhelm in Handelsblatt. “Het is afgelopen met het massaal stallen van zwart geld in Zwitserland.”
Meeste is binnen
Maar dat daadwerkelijk 10 miljard euro wordt opgehaald, zoals eerder verwacht werd, lijkt onwaarschijnlijk. Experts van de grotere Zwitserse banken Credit Suisse, UBS en Julius Bär denken dat de meeste van hun verdachte klanten hun zonden hebben opgebiecht bij de Duitse belastingdienst, of hier mee bezig zijn. Dat leiden ze af uit de massale navraag van Duitse klanten naar een nauwkeurig afschrift van hun rekeningen over de afgelopen 10 jaar.
De achtergrond van de hoop op 10 miljard – wat destijds als ‘voorzichtig’ bestempeld werd – waren schattingen van professoren, de Europese Commissie en het initiatief Tax Justice Network. Destijds dacht men dat er zo’n 150 miljard euro in Zwitserland, Lichtenstein en Luxemburg voor de belastingdienst verborgen werd gehouden. Maar daar waren geen harde cijfers van.
Beieren koploper
Nu laten de cijfers zien dat uitgerekend in Beieren – waar de deelstaatregering de koop van de cd’s steeds had tegengehouden – de meeste achterstallige belastinggelden heeft opgehaald. Al is er in buurdeelstaat Baden-Württemberg een hoger aantal mensen geweest dat zichzelf kwam aangeven. Waar zich in Beieren misschien minder mensen kwamen aangeven, bleek het bedrag op hun rekeningen veel hoger te zijn dan dat van de ‘Schwäbische ambachtsman’ uit Baden-Württemberg, die bij belastinginspecteurs wordt gezien als de klassieke belastingontduiker.
De bekendste verdachte van belastingontduiking is voetbalicoon en voorzitter van Bayern München Uli Hoeneß. Rond hem ontstond dit voorjaar de meeste ophef. Duitse media spreken bij het hoge aantal mensen dat zichzelf komt aangeven van een ‘Hoeneß-effect’. Dat er geen klassenjustitie en ook mensen uit de elite werden aangepakt, schokte veel mensen. Hoeneß is zeer invloedrijk in Beieren en goed bevriend met bijvoorbeeld Angela Merkel.
http://www.youtube.com/watch?v=aiRf0NL_cEQ
Uli Hoeneß werd vorige week emotioneel nadat Bayern-fans hem steunden om voorzitter te blijven.
Berlijn
Overigens stijgen ook zonder het geld van de ontduikers de totale belastinginkomsten. Dit heeft te maken met het de groeiende inkomens van de Duitsers in het algemeen. In Berlijn worden daarom voor het eerst in jaren geen nieuwe schulden gemaakt.
De invloed van de cd-roms en het opbiechten
Het aantal biechten en hoeveel belastinggeld in samenhang met Zwitserland en Lichtenstein.
(januari 2010 – oktober 2013)
- Beieren
8.078 zelfaangiftes – 735 miljoen euro - Noordrijn-Westfalen
10.924 zelfaangiftes – 600 miljoen euro - Hessen
6.638 zelfaangiftes – 554 miljoen euro
- Baden-Württemberg
16.039 zelfaangiftes – 422 miljoen euro
- Rijnland-Palts
4.944 zelfaangiftes – 226 miljoen euro
- Nedersaksen
7.664 zelfaangiftes – 163 miljoen euro
- Sleeswijk-Holstein
1.123 zelfaangiftes – 151 miljoen euro
- Hamburg
1.498 zelfaangiftes – 143 miljoen euro
- Berlijn
2.045 zelfaangiftes – 133 miljoen euro
- Saarland
613 zelfaangiftes – 50 miljoen euro
- Bremen
377 zelfaangiftes – 28 miljoen euro
- Saksen-Anhalt
53 zelfaangiftes – 4,1 miljoen euro
- Brandenburg
180 zelfaangiftes – 3,4 miljoen euro
- Saksen
214 zelfaangiftes – 2,2 miljoen euro
- Mecklenburg-Voor-Pommeren
45 zelfaangiftes – 2,0 miljoen euro
- Thüringen
136 zelfaangiftes – 1,7 miljoen euro