Ga naar inhoud

D66: ‘consulaat-generaal in München blijft open’

De consulaten in München, Chicago, Antwerpen en Milaan blijven open. D66 meldt dat in het recent gesloten herfstakkoord door VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP is besloten om de bezuinigingen op het ambassade- en consulatennetwerk te halveren. Ook worden posten in opkomende markten versterkt.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dient maandag, samen met de andere partijen, een motie in tijdens een debat met minister Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) om jaarlijks tot 20 miljoen minder te bezuinigingen en de diplomatieke dienst verder te moderniseren. Sjoerdsma: “Nederland moet de beste diplomatieke dienst ter wereld hebben. Zo blijft met dit initiatief de dienstverlening aan het bedrijfsleven en Nederlanders in het buitenland op peil. Een goede diplomatieke dienst verdient zichzelf terug.”

Bedrijfsleven betaalt mee

Het Nederlandse bedrijfsleven draagt bij aan een goed ambassade- en consulatennetwerk. Tijdens een eerdere hoorzitting over sluiting van ambassades en consulaten gaf ondernemersorganisatie VNO-NCW aan mee te willen denken over hoe het bedrijfsleven een bijdrage kan leveren om de kwaliteit van de economische diplomatie hoog te houden. “Daarom moet de minister ook zo snel mogelijk het gesprek aangaan met het bedrijfsleven om te bezien hoe we deze woorden gaan omzetten in een concreet plan,” zegt Sjoerdsma.

DNHK

Ook de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) pleitte zondag op Nu.nl voor het open houden van München. Minister Henk Kamp heeft eerder gezegd dat Nederlandse handelsposten in Duitsland het werk van het consulaat-generaal kunnen overnemen. Vier handelsposten kwamen daarop in verzet met een open brief.

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: