
Een overweldigende meerderheid van de Duitsers wil dat ongezonde levensmiddelen of rechts-radicale partijen bij de wet verboden worden. Een op de twee Duitsers vindt dat er een verbod moet komen op gewelddadige films. Dit blijkt allemaal uit de ‘Freiheitsindex Deutschland 2013‘ [PDF] die woensdag in Berlijn is gepresenteerd, schrijft Die Welt.
Volgens de representatieve enquête van het Instituts für Demoskopie Allensbach vindt een derde dat iemand die al schulden heeft, geen recht heeft op meer krediet. Bijna net zo groot is de instemming als Duitsland grote geldbedragen voor politieke partijen of pornofilms illegaal wil maken. Zo’n 42% wil links-radicale partijen verbieden, een kwart wil ook af van kansspelen en 20% vindt dat sterke drank niet meer verkocht mag worden. Tenslotte is 17% voor een verbod op harder rijden dan 130 km/u. In vergelijking met 2012 is op bijna alle gebieden de wens tot verboden toegenomen.
Vrijheid of gelijkheid
De jaarlijkse vrijheidsindex wordt sinds 2011 samengesteld in opdracht van het John Stuart Mill Institut für Freiheitsforschung in Heidelberg. Net als in voorgaande jaren heeft de term ‘vrijheid’ een minder grotere betekenis bij concurrerende waarden als gelijkheid, gerechtigheid en veiligheid, waarbij vrijheid in 2013 nog verder achteruit is gegaan. De instemming met verboden is onderdeel van het onderzoek.
Europa
Bovendien werd apart gevraagd wat belangrijker is; vrijheid of gelijkheid? Zo’n 47% koos voor vrijheid, 36% voor gelijkheid. Over Europa wordt verschillend gedacht. Bijna 90% denkt bij ‘Europa’ aan bureaucratie en ‘regels’ als dominerend kenmerk. Toch noemt een meerderheid ook termen als verscheidenheid, vrijhandel, vrede en vrijheid.
De auteurs van het onderzoeken brengen naar voren dat ondanks de algemene kritiek op de Europese regeldruk een grote meerderheid van de Duitsers nog altijd de meeste regels van Europa volkomen terecht vinden en dat Duitsers zelfs voor meer regels uit Brussel pleiten. En dan is er geen verschil tussen de mensen die voor ‘vrijheid’ kozen of voor ‘gelijkheid’.