
De Duitse bouwsector zal ook komend jaar de Duitse economie flink steunen, dat blijkt uit een prognose die woensdag is gepubliceerd door het Duitse onderzoeksinstituut Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW). Voor dit jaar houden de onderzoekers rekening met een stagnatie van het bouwvolume. In 2014 verwacht het DIW een nominale groei van 6% en een reële groei van 4%.
Werkgelegenheid is zeker
Vooral bedrijven die werken in de ruwbouw, wegenbouw, hoogte- en dieptebouw gaan er op vooruit. Ook met de woningbouw gaat het goed vanwege de laag blijvende rente. De werkgelegenheid is goed en mensen die werken in deze sector zijn zeker van hun baan. De huren stijgen binnen dichtbevolkte gebieden zoals de grote steden Hamburg, München en Berlijn. Dat alles draagt er volgens het DIW aan bij dat de woningbouw in Duitsland zich verder positief ontwikkelt. Verwacht wordt dat de bouw van openbare ruimten en bedrijfspanden weer het niveau van voor de crisis haalt. Dit jaar zal het slechts een lichte toename zijn, maar de onderzoekers verwachten voor 2014 een groei van 7,6%.
Stimuleringsprogramma’s
De experts temperen de verwachting rond stimuleringsprogramma’s van de Duitse overheid, die op dit moment bij de coalitieonderhandelingen besproken worden. Volgens hen kunnen deze niet al in 2014 effect hebben. “We willen waarschuwen voor overhaaste beslissingen”, zeggen de DIW-onderzoekers Martin Gornig, Hendrik Hagedorn en Claus Michelsen. “Het opvullen van het investeringsgat is een belangrijk toekomstproject en moet dus zorgvuldig worden opgebouwd.”
De experts noemen als voorbeeld de Duitse infrastructuur, waar veel achterstallig onderhoud is. “Er zomaar geld tegenaan gooien helpt niet.” Volgens hen lopen de dagelijkse praktijk en de politieke wensen niet bepaald parallel. “Alleen met een zorgvuldig geplande investeringsagenda kunnen de gaten op een duurzame manier gedicht worden.”
Nederland blijft kwakkelen
Waar in Duitsland de signalen positief zijn, blijft in Nederland de bouwsector kwakkelen, zo blijkt ook uit CBS-cijfers uit augustus 2013. De bouwproductie in het tweede kwartaal van dit jaar groeide 0,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Gemiddeld kromp de bouw tijdens de crisis met 1,6 procent per kwartaal. Wel ligt de bouwproductie nog 5,9 procent lager dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De productiedaling stagneert sinds begin 2012, toen de bouw nog met 10 procent kromp.
Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen ziet geen reden tot juichen zei hij in reactie op de CBS-cijfers tegen Cobouw. “Het lijkt erop dat we de bodem bereikt hebben. Het consumentenvertrouwen moet terugkomen. Om dat te verkrijgen, is rust nodig. Nieuwe, vaak ingewikkelde, plannen helpen daar niet bij.”