Ga naar inhoud

Europees Gerechtshof beslist over terugbetaling kernenergiebelasting aan Eon en RWE

Het financiële gerechtshof in Hamburg speelt de beslissing over de rechtmatigheid van de 'kernenergiebelasting' voor energieconcerns als Eon en RWE door aan het Europees Gerechtshof. De bedrijven zien goede kansen om onder de betaling uit te komen. De Duitse staat moet in dat geval miljarden terug betalen.

Middenin de coalitiebesprekingen vallen energieconcerns Eon en RWE, moederbedrijf van het Nederlandse Essent, de Duitse regering aan op de omstreden ‘kernenergiebelasting’. Nadat het financieel gerechtshof in Hamburg dinsdagmiddag de juridische strijd aan het Europees Gerechtshof doorverwees, gaf Eon al aan te willen vechten totdat de betalingen van tafel zijn. In Hamburg moest vandaag besloten worden of de in 2011 ingevoerde belasting voor kernenergie in overeenstemming met het Europese recht zou zijn. Maar dat is niet mogelijk. Volgens het Hamburgse gerechtshof gaat Europa hierover.

Oneerlijke concurrentie

De energieconcerns zien met het oordeel hun kansen op succes stijgen. Hun argument is steeds geweest dat deze belasting alleen in Duitsland wordt geheven en niet in andere Europese landen. Dit zou de bedrijven achter stellen ten opzichte van andere Europese concerns. Dit argument kon in Hamburg duidelijk niet weersproken worden. De juridische experts van beide bedrijven hopen dat wanneer het Europees Gerechtshof in hun voordeel beslist, dat de de energieconcerns de betaalde belasting – zo’n 3 miljard euro – terug zouden kunnen vragen.

15 maanden

De discussie over kernenergie overschaduwt ook de coalitiebesprekingen tussen CDU/CSU en SPD. Bij de sociaaldemocraten gaan stemmen op om de belasting met 30% te verhogen en de belasting zelf ook na 2016 door te zetten. CDU is daar tegen. Het kan nog 15 maanden duren voordat het Europees Gerechtshof een beslissing neemt.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: