Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duits vrouwenquotum komt er; bedrijven op zoek naar 210 vrouwen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duits vrouwenquotum komt er; bedrijven op zoek naar 210 vrouwen

De partijen die over een coalitie onderhandelen zijn het eens; een vrouwenquotum bij beursgenoteerde bedrijven gaat er vanaf 2016 komen. De 160 belangrijkste bedrijven aan de beurs hebben zo'n twee jaar om 30% van een Raad van Commissarissen te feminiseren. Er zijn zeker 210 vrouwen nodig.

De bedrijven zelf moeten op zoek naar 170 vrouwen, de overige 40 moeten komen uit de kringen van vakbonden. Volgens cijfers van het initiatief ‘Frauen in die Aufsichtsräte’ zijn van de in totaal 1659 ‘Aufsichtsratmandaten’ 288 plekken ingevuld door vrouwen. Dat is 17,4 procent (MDax, TecDax, en SDax), de werkgroep die voor de komende regering hierover onderhandelt, werd het zondagnacht eens dat dit aantal in 2016 minimaal op 30% moet liggen.

Compromis

Die lat ligt beduidend hoger dan wat CDU/CSU zich voorgenomen had. Minister van Werkgelegenheid Ursula von der Leyen (CDU) wilde dat het quotum pas in 2020 zou ingaan. Aan de andere kant had de SPD 40% geëist. Daar is dus een middenweg gevonden. Wanneer een bedrijf niet genoeg vrouwen kan vinden, dan moet de stoel waar een vrouw had moeten zitten leeg blijven. Het zou er zelfs toe kunnen leiden dat in zo’n geval vertegenwoordigers van de vakbonden een meerderheid zouden hebben.

Bij de 30 aan de Dax genoteerde bedrijven ligt het aandeel van vrouwen in de Raad van Commissarissen bijna op 22%. Sommige bedrijven voldoen al aan de toekomstige maatregel. Bij wasmiddelenfabrikant Henkel is het 44%, Deutsche Telekom 35% en verzekeraar Allianz en consumentengoederenconcern Beiersdorf komen aan 33.3%. Deutsche Bank, Commerzbank, Lufthansa en Deutsche Post hebben exact 30%. Bij andere bedrijven zoals bandenmaker Continental (5%), Heidelberg-Cement (8,3%) en mijnwerker K+S (12,5%) moet nog veel gebeuren. Fresenius, een bedrijf met onderdelen in de farmacie, medicijntechniek en geneesmiddelen, heeft helemaal geen vrouwen in de RvC.

‘Waar vind ik die vrouwen?’

Vanuit werkgeverskant is er kritiek op de voorgenomen plannen. “We willen wel meer vrouwen en we hebben ze ook nodig. Maar bij ons is de technische achtergrond noodzakelijk”, zegt voorzitter Rainer Dulger van de werkgeversbond in de metaal Gesamtmetall tegenover Frankfurter Allgemeine Zeitung. Zelf studeerde hij machinebouw in Kaiserslautern. “In mijn vakgebied is het aantal vrouwen überhaupt maar 2% Waar moeten dan voldoende vrouwen voor leidinggevende functies vandaan komen?” Op dit moment ligt het aantal vrouwelijke eerstejaars bij een studierichting als elektrotechniek op 12%.

Ook Holger Lösch van werkgevers organisatie BDI vindt het idee maar niets, zegt hij in Handelsblatt. “Er wordt geen rekening gehouden met specifieke kenmerken van een branche. Nieuwe wetten op dit gebied zijn niet noodzakelijk en belasten de bedrijven onnodig.” Toch stellen arbeidsdeskundigen dat RvC-leden niet per se over een grote ervaring binnen een branche hoeven te beschikken. Het komt veel meer aan op een mix van goede competenties, zo stellen ze in FAZ.

Dit opgelegde quotum is niet de goede manier, vindt Lösch van BDI. “Het helpt niet. Het feit dat er zo weinig vrouwen in topfuncties zitten komt door de beroepskeuze van vrouwen en de lange periodes dat ze hun werk moeten onderbreken. Ook zie je steeds meer vrouwen alleen deeltijd werk doen.”

‘Cultuuromslag’

Vanuit de werkgroep die overeenstemming over het vrouwenquotum wist te bereiken, is wel enthousiast gereageerd. Volgens CDU-onderhandelaar Annette Widmann-Mauz zorgt de maatregel voor een ‘cultuuromslag binnen bedrijven’. Haar SPD-collega Manuela Schwesig zegt het stelliger. “Dit is het einde van het mannenquotum van 90%. Toch zijn niet alle christendemocraten even enthousiast. “We moeten ons hier maar bij neerleggen”, zei vicefractievoorzitter Michael Fuchs (CDU).

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: